( carlcolt | 2020. 05. 21., cs – 19:36 )

A valasztott kepviselok jo lenne, ha csak olyan dolgokban dontenenek, amiben jo eros tobbseg van. Ez az orszagonkenti vetojoggal egyelore meg is valosul. De az, hogy mar az alapito okirat szerint is az a buntetes lehet a 7-es cikkelyben, hogy egy "orszag" nem vetozhatna es nem szavazhatna, onmagaban nem tul demokratikus.

Tobb direkt demokracia jellegu dolog szinten jot tenne: ahol a kepviselok legalabb 75%-a legalabb a valasztasi opciokban meg tudna egyezni, megoldhatnak, hogy az EU-s allampolgarok maguk szavazzanak nepszavazas jelleggel, elve a technikai fejlodes okozta olcsosodassal.

Az Europai Egyesult Allamok vonalat jo lenne rahagyni. Nem akarjuk 600 millio ember Clinton vs Trump csatajat lejatszani, mert mindketto mogott gyogyszeroriasok es magan egeszsegbiztositok penzebol ossze lehetett rakni olyan kampanyt, amivel 300-450 millio szavazot meg tudtak szolitani. Sokkal jobban becsulom egy kisvaros polgarmesteret, akirol tudod hol lakik, es tudod, miert nem tudsz jobbra szavazni mint o. A politika es a demokracia lenyege a kozossegi jellege nelkul elveszik: csak nagyvallalatok fernek hozza a politikusokhoz. Az EU Parlamentben mar most is ez tortenik: tobb part is otthon sokkal kevesbe meredek opciokra szavaz a Parlamentjeben, mint az EU-s frakciojaban. Orszagok parlamentjeben muszaj meg az emberek velemenyevel is foglalkozni. Varosokban, falvakban a szavazatokert vegkepp az emberek szava dont.

Leginkabb minel nagyobb decentralizaltsag a megoldas. Erosebb onkormanyzatok (igen, ez egy KLIK kritika is), gyengebb kormanyok, meg kisebb erovel, csak mindenki altal egyetertett kerdesekben donto EU (pl. magyar BTK tetelek legalabb harmadaval egesz Europa egyetert, egysegesen lehetne szigoru buntetes pl emberrablasra es emberkereskedelemre, es egyeb, mindenki szamara egyetertesben egyertelmu bunokre, de nem ilyen megoszto kerdeseket kene europai birosagoknak targyalni, mint egy transznemu menekult jogainak serulese, szabvanyos banan alakja, stb.).

A demokraciat csak az mentene meg, ha az emberek tenyleg dontenenek, nem kivalasztanak a legkisebb rosszat, plane nem 600 millio ember legkisebbik rosszát. Nem oriasallamok fele kell tartani, mert annak az lesz a vege, mint az 1984-nek: O'Brien se tudta a Belso Part tagjakent, hogy a Nagy Testver egyaltalan letezo szemely-e.

Akit sokszazmillio ember szavaz meg, az csak olyan axiomakrol dontson, hogy "a lopas bun" peldaul. Ne arrol, hogy filmbol meme-t csinalni lopasnak szamit-e.

Akit parszazezer ember szavaz meg, az normalis, hogy meg jobban beleszolhat az eletembe, mert mi egy kozosseg vagyunk, es ha nagyon nem tetszik amit mond, kozepes mennyisegu energiat belefektetve akar talalkozhatok is vele. Raadasul meg tud ugy szolitani szavazokat, hogy ne kelljen hozza valakinek a milliardjait kolteni reklamokra. Sokszazmillio szavazo megszolitasahoz pedig szovetkezni kell par oriaslobbistaval a mediamegjelenesekre valo osszegert cserebe. 

Nem az EU-val van bajom. Azzal van bajom, hogy tudom kik jarnanak jol az Europai Egyesult Allamokkal, es latom, hogy hogy hazudik errol egy eros oriaslobbicsoport, hogy az nekunk milyen jo lesz (nem lesz az). Ez nem a demokracia jovoje. Ez az egymasra mutogatas jovoje, a veget nem ero feleloskereses jovoje. Az ervenyesithetetlen jogok jovoje. Egesz Europa sosem latott melyesegekbe kerulne az Europai Egyesult Allamok eseten.