( hajbazer | 2020. 05. 21., cs - 18:46 )

A systemd-vel a legnagyobb probléma, hogy kiengedték a Red Hat berkein kívülre, sőt konkrétan belekényszerítettek jónéhány más disztribúciót az adoptálásba, miután a fősodratú komponenseket, alkalmazásokat (X.org, Gnome, Firefox) már bekebelezték vagy saját maguk által, korábban életre hívott trójai Poettering falovaktól tették függővé (pulseaudio, avahi daemon, mdns, gtk3). Ez nagyjából olyan, mintha a SuSE YaST-jával kéne megjelenése óta minden egyes Linux disztribúciót konfigurálni. Lehetett volna adoptálni, de köszönjük, megvagyunk nélküle.

A Red Hat-nak sikerült, ami a patent troll SCO-nak nem a Linux kernellel a 21. század hajnalán. Arrogáns módon, mégis szépen csendben átvette a hatalmat a Linux userspace és a fontosabb rendszerkomponensek felett. Végül egy évtized leforgása alatt megtalálta a módját annak, hogy a mindenki által módosítható, elvileg "szabad", nyílt forráskódú szoftverekre rátegye a korporatokrata kezét és kevésbé szabad szoftverré tegye. Nem jogilag, hanem technikailag. Méghozzá az által, hogy ha nem akarsz az ő komponenseiktől függeni, akkor máris nyakadba kapod a fél Linux desktop világ karbantartását.

A Red Hat inváziójánál viszont sokkal nagyobb probléma, hogy a fejlesztést jelenleg merre viszik. A Red Hat desktop Linux koncepciója a csempés Windows 10 és a Google Android egyvelegéből alkotott csiligány, tablet-idealista majomutánzat, ami a két mesterpéldányhoz úgy viszonyul, mint a TV2 műsorkészítési irányelvei az RTL Klubéhoz. Az egyik szimplán szenny, de a másik a szennynek is csak egy ócska másolata. Emellett a Red Hat kimondott célja a felhasználói felületek egységsugarú tapicskolók szintjére butítása az egyszerűbb karbantarthatóság és mindenféle fejlesztési és tesztelési idealizmusok apropóján. Erről a libinput vezető fejlesztője a saját blogjában is említést tesz, piedesztálra emelve a "minél kevesebb konfigurációs lehetőség, annál jobb" szélsőségesen idealista irányvelvet. Mindeközben természetesen basznak implementálni jónéhány olyan feature-t, amit a helyettesíteni kívánt input driverek implementáltak. Szóval, nem csak a konfigurációs lehetőségek esnek ki, hanem konkrét hardverek (egerek, érintőpadok, billentyűzetek) kezelhetőségének, értelmes használatának támogatása is. A Red Hat-nál évek óta a választási lehetőségek szisztematikus kiirtása és ez által a felhasználói szabadság lábbal tiprása megy. 5 év múlva a desktop Linux nem lesz több, mint egy mobil operációs rendszer, ami alá PC kell, de annyit se fog tudni, mint egy okostelefon.