( Dwokfur | 2020. 05. 21., cs – 11:33 )

Próbálj ki XFCE-s, Cinnamon-os vagy MATE-es distrot. Nekem a Gnome és a KDE már rég nem jön be. Vagy még keskenyebb desktop környezet: LXDE. XFCE-hez Xubuntu-t nézz meg, MATE-hez és Cinnamon-hoz Mint-et javaslok kóstolni.

Throttling esetén valami pörgeti. Be van akadva valami processz? Javaslom a thermald használatát.

Az ilyen HDMI-s, meg hang beállítás cuccoknak mindig van megoldása, csak sokszor turkálni kell. A HDMI-s hang függ a videókártya driver-től és így a kerneltől is. Nekem korábban Radeon-os kártyával működött, de mivel nem használom, ezért nem tudom, hogy most is így van-e.

Ha ellenedre van, hogy időt tölts a rendszer hangolásával, a Windows meg mindenféle beállítás nélkül, automatikusan teszi a dolgát nálad, akkor a jelenlegi felállásban neked ez nem a desktop Linux éve.

Én pont fordítva vagyok: azért használok Windows-t, mert vannak munkahelyi célprogramok, amik csak azon futnak és inkább tartok két külön gépet, de nem futtatok állandóan emulált windowst egy linux-ban. Fejlesztéshez kifejezetten a Linux-ot szeretem. Sok időt töltöttem a dolgok beállításával, de a Windows-ra is időt kell áldoznom és ott sem plug-and-play minden.

Üdv: Dw.