( BehringerZoltan | 2020. 05. 21., cs - 00:20 )

Esetleg felvilágosíthatnál minket arról is, h miért célszerű a következő mondatban ellentmondani az előzőnek! 

> Pl. hogy mivel jár a Brexit. 

Persze, mivel ezt senki nem tudta/tudja pontosan, még egy időutazó - aki visszajött a jövőből -  sem tudna erről a döntést megelőzően felvilágosítást adni, így aztán szándékod ellenére magad igazolod, hogy az ember nem tud értékrend szerint normális választ adni, tehát a demokrácia kuka :)

Minthogy a [modern] ember nem érti sem önmagát, sem a világot; továbbá egyfelől eleve képtelenség a legegyszerűbb döntés következményeinek felmérése [pillangóhatás], másfelől a manipulátorok részéről szándékolt információvisszatartás ill. dezinformálás történik - így teljes joggal kijelenthető, h a demokrácia alapkövének számító szavazati jog valójában egy pszichológia eszköz, mitöbb fegyver kettős célzattal: annak az illúziónak keltése, hogy az emberek azt képzeljék, h beleszólásuk van bármibe; ill. a felelősség áthárítása a valódi döntéshozókról az emberekre [ők szavaztátok meg].   

Valójában a szavazósdinak eredetileg lenne létjogosultsága. De csak királyi, nemesi körben. Ezt jól értve: olyan emberek körében akikre azt mondjuk, h nemes lelkű. (érezzük ennek a kifejezésnek a súlyát, h 40 évnyi kommunizmus, illetve rendszerváltás utáni ~30 év zsidó propaganda alatt sem tudták kiirtani, megmásítani a jelentését? Érdekes, nem?)  A szavazás körüli anomáliák abból keletkeznek, h társadalmi haladás jelszavaival felpiszkált bugrisok, meg a nők kapják meg a szavazati jog nemesi kiváltságát.