( Swifty | 2020. 05. 19., k - 10:21 )

> Emlékszel még 1989-re? Nem arról szólt a mese, hogy egy másik nagyhatalom von az érdekszférájába, hanem arról, hogy szabadság, életszínvonal, haverok, buli, fanta. Arról egy árva szó sem esett, hogy lónak a füle nem lesz itt, nem, hogy életszínvonal. Meg arról sem nagyon meséltek, hogy a nemzeti szuverenitás elillan. Meg arról sem, hogy a koncepció része, hogy a hazánkat idegenekkel kellene megosztani.

Tudod mit gondolok erről?
1989-ben én még nagyon fiatal voltam. :) És igazából azt sem tudtam mi történik. De azt hiszem, hogy az emberek akkor is azt szerették volna, hogy egy jobb rendszer jöjjön. Persze könnyű most azt mondani, hogy sok mindent elszúrtak azóta, de a sok rossz mellett azért van pozitív hatása is a történteknek. Lehetett volna rosszabb is.

> Arról egy árva szó sem esett, hogy a lónak a füle nem lesz itt...
Erről szerintem a magyar politika tehet. Ne tegyünk úgy, mintha "Anyu (külföld) a szánkba tolta volna az utálatos tejberízst"... :)
Az meg persze a magyar nép hibája, hogy milyen vezetőket választott... Csak persze könnyebb másra mutogatni, mint a saját hibáinkat beismerni.

> Nemzeti szuverenitás...
Egyik oldalról azt hallani, hogy "Megvédjük Hazánkat a gonosz Brüsszeltől" és hogy minket holnap már fel akarnak zabálni a nagyobb országok. Másik oldalról a 7-es cikkely története több évre visszamenőleg gyakorlatilag egy helyben toporog, az EU nem akar beleszólni valójában a Magyar belügyekbe...
Gonosz ellenségnek hisszük az EU-t, de kilépni mégsem akarunk belőle, élvezzük a juttatásokat amiket kapunk (és nem mindig jól használjuk fel őket), Német autómárkák összeszerelő üzemeivé degradáljuk az országot és csodálkozunk, hogy fényévekkel különböznek a fizetések és a szolgáltatások szintjei tőlünk nyugatra...
Namost akkor nem az kellene, hogy ha ennyire szuverének akarunk lenni, hogy akkor mindent magunktól meg kellene oldanunk?

> Hazánkat idegenekkel megosztani...
Kezdjük azzal, hogy az EU csatlakozással és a schengeni egyezmény "segítségével" bármelyik EU állampolgár bármelyik EU tagállamban letelepedhet és munkát vállalhat. Ha ez nem tetszik, ki lehet lépni az EU-ból.
Ez is egyfajta migráció. És ez nem csak a 20.-21. század eredménye. Ilyen mozgások mindig is voltak és lesznek is. Ne állítsuk be úgy, hogy ez csak a rendszerváltás oka lenne.
Mellesleg azok az országok, ahova bevándorolnak, alapvetően azok az országok, ahol jobb az életszínvonal. Ahonnan elvándorolnak, ott valami nincs rendben...
A nem EU országból történő bevándorlás pedig szerintem nem nevezhető kiemelkedőnek EU szinten Magyarország tekintetében. Vedd figyelembe ezt az infógrafikát: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migration_and_migrant_population_statistics/hu