( csortu | 2020. 05. 17., v - 19:23 )

A denisovaiak egy kihalt ősemberi faj, vagy alfaj, akik Ázsiában éltek 3 millió évvel ezelőttől kezdve, Új-Guineában akár 30.000-14.500 évvel ezelőttig is.

Csak a 3 millió évre reagálnék. Akkor még a Homo genus sem volt, szóval ez biztos nem áll meg. Kicsit körülnéztem, és úgy látom, a legkorábbra datált gyeniszovai lelet cirka 150k éves. Vitás, hogy sapiens alfaj vagy egy másik homo, de ez talán nem is fontos. Ismert egy gyeniszova-neandervölgyi hibrid, ez alapján talán mind a sapiens alfajai (velünk együtt).

Az emberfélék idővonala (mióta szétváltunk a csimpánzokkal utolsó közös őstől, ami a ma élő legközelebbi rokon faj), az kb 7 millió évre nyúlik. Ezt nagyon nehéz belátni emberi aggyal, de azért érdekes kicsit a te szempontodból is elfilózni rajta.

(Disclaimer: eredetileg evolúcióbiológiára szakosodtam, évekig tanítottam vonatkozó tárgyakat itt Finnországban, de már elmúlt.)

Nagyon érdekes az a határperiódus, amit evolúcióbiológiai módszerekkel már nem, történelemtudománnyal, archeológiával meg még nem nagyon lehet jól feldolgozni módszertani nehézségek miatt. Szerintem igaz amit mondasz, hogy a legkorábbi legendák, mítoszok ennek a kornak a lenyomatát hordozzák. Nagyon érdekes lenne egy integratív kutatás, ami megpróbálja felderíteni ezt a kort, kb 50k-tól 10k ezelőttig, egy csomó eseény maradhatott meg a legendáinkban, amiket talán fel lehet deríteni evolúciós és archeológiai módszerek közös alkalmazásával. Akár csak a Kárpát-medencében is nagyon érdekes eredmények lehetnének.