( csortu | 2020. 05. 14., cs - 08:39 )

Az első számolás semmilyen szempontból nem áll, a 2 pozitív PCR teszt a mintavétel időpontjában aktív fertőzések számát mutatja, azzal gyakorlatilag semmire se mész.

A második már jobb, de ott meg nem a mostani 430 halálozással kell számolni, hanem a mintavételezés időpontjában érvényes adattal (a mintavétel időpontját meg sajnos sehol nem találtam meg, csak azt, hogy május 1 után). Szóval kb 0.5%-0.6% Magyrországon az IFR, ami nagyságrendben ott van, ahol a finn adat, illetve tegnap olvasta, hogy Szlovéniában 0.25%-ot mértek, ami szintén kb ott van.

Kicsit látni kell, hogy nincs egységes metódus például arra, hogy ki van benne a korona halottak csoportban. (Plusz egy csomó helyen nem is közlik a pontos kategorizálási metódust, szóval még azt se lehet tudni, hogy adott ország halottainak száma lefelé vagy fölfelé torzított.) Ezért országok között nem teljesn összehasolíthatóak. 

Továbbá a pozitív minták száma nagyon alacsony, 2 illetve 9 pozitív mintából generalizálni nagyon durva mérési hibákat ad ha csak simán fölszorozzuk az arányokat. Szerintem még a finn 25 pozitív minta is túl kicsi rendes statisztikához, de ezek a számok legalább vannak, ezekből el lehet indulni.