( n.balazs | 2020. 05. 13., sze – 23:51 )

Szerkesztve: 2020. 05. 13., sze – 23:54

Szerintem elég sok tényezős ez a kérdés.

Egyrészről 2020Q2 mindjárt véget ér, de nem ért még véget a járvány/vészhelyzet. A munkanélküliség, illetve a munkakörök struktúrája még csak most áll nagy változások előtt, ami 2021-ben is folytatódni fog. Például nem mindenki fog felcsapni programozónak, mert nem alkalmas rá. A robotizálás, automatizáció, az egészséges "éntér" (énidő analógiájára) felértékelődik.
Továbbá szerintem leghamarabb 2020Q4 körül várható, hogy 2020-ra vonatkozó képet lássunk gazdasági, politikai, társadalmi szempontból. Ezek újabb nyomást fognak generálni 2021-re. Rengeteg cég be fog dőlni, profilt vált - ha eddig nem tette volna. Az emberek szokásai, igényei is lassan átértékelődnek. Ez vajon mekkora inflációt fog előidézni 2020-ra és milyen jóslatokat hoz 2021-re? Ezt még nem látni szerintem.
Harmadrészt a turizmus átalakulása - airbnb és társai. Kivárjunk pár negyedévet vagy szabaduljunk az ingatlantól? Ha valaki örökölte az ilyen típusú ingatlanát, akkor kisebb nyomás alatt áll. Ha valaki túlhitelezte magát 4-5 ilyen ingatlannal, akkor megszívta. Ő 1-2 negyedéven belül szabadulni akar szorult helyzetéből.

Negyedrészt ne felejtkezzünk el az oda-vissza hatásról, ezek közvetlen és közvetett mivoltáról. Például a turizmus-vendéglátás-közlekedés-szolgáltató ipar-állam-állami egészségügy-magán egészségügy lánc. Több negyedév is eltelhet, amíg a hullámok végigmennek. Esetleg lehetne ebből csinálni egy mátrixot és számolgatni.

Ráadás: A devizák egymáshoz viszonyított árfolyama is kérdéses. Nem látni, hogy melyik gazdaság hogyan fog kijönni a helyzetből. Amelyik ország 2-3 negyedévvel hamarabb felismeri, hogy mi a jövő útja, az nagy előnyre tehet szert.

Összességében szerintem 2021Q4-re fogjuk elérni a mélypontot. Addig esés és tapogatózás várható.