( attilam | 2020. 05. 11., h – 12:57 )

Érdekes volt a kommenteket olvasni. Szerintem nem a DE dönti el sok esetben, hogy valaki megmarad-e a Linuxnál, vagy visszamegy-e Win10-re.

Egy átlag user gyorsan megtanulja és megszokja a DE-t, lehet az Gnome3, Plasma5, vagy bármi más. A gond inkább az, hogy nem indulnak majd el a kedvenc szoftverei/játékai. Sok vállalati/profi szoftvernek nincs "igazi" Linux-os alternatívája: csak pár példa: Adobe Premiere Pro, After Effects , Photoshop, CorelDraw, Adobe Illustrator, vállalati környezetben SAP, Office 365, MS Project. Persze tudom mindenre van valami "fél"-profi alternatíva (pl.: Gimp, Inkscape, Kdenlive, LiberOffice, stb.), amik használhatóak, de bizonyos esetekben akár fényévekre vannak a professzionális társaiktól.

Az üzleti felhasználók mellett, ott vannak a gamer-ek, akik szintén problémákba ütköznek, mert bár van egy-két jó minőségű Linux-os játék, a jelenlegi kedvencek azonban nem, vagy csak komoly kutatómunka, scriptírások stb. után fognak általában csökkentett teljesítménnyel működni (lsd. Wine és társai). A videókártya gyártók sem támogatják kiemelten a Linuxot, és sok problémát lehet driver gondok miatt olvasni (Radeon, Nvidia, stb.)

Aztán van, aki csak arra használja a gépét, hogy filmeket nézzenek, netbankoljanak biztonságosan, zenét halgassanak, megnézzék a legújabb híreket, stb.: nekik teljesen jó alternatíva a Linux, mivel biztonságosabb, gyorsabb, megbízhatóbb. Legalábbis az ő igényeiknek abszolút.

A hardcore usereket, programozókat, egyéb vállalatokat itt nem említem, ők nyilván vagy az egyik vagy a másik oldalon állnak, és már kialakítottak maguknak egy olyan környezetet, amin nem szívesen változtatnak.

 

A fő gond szerintem, hogy a gyártók a relatív alacsony támogatottság miatt nem fejleszetenek Linuxra, mivel kevés profittal kecsegtet. Emiatt viszont pont alacsony marad a támogatottság, mert a fenti esetben vázolt userek/vállalatok ha ki is próbálják a Linuxot, a szoftverek támogatottsága, minősége miatt, visszatérnek a jó bevált Windows-hoz.