( PDA_FAN | 2020. 04. 11., szo – 11:57 )

"...olyan mindset kell, ami... idegen a hétköznapi élethez szükséges "józan paraszti észtől"..."

Hát ahol a "hitelkárosultaknak" egyesületük van, mert a kamatos kamat és a deviza árfolyamok törlesztőrészletre gyakorolt hatása már nem tartozik a józan paraszti ész kategóriájába, ott valóban igaz az állításod :-(

Mondok egy ellenpéldát, ami való életből ellesett, nem kitaláció:

Huszonvalahány éve megpróbáltak behúzni egy pilótajátékba, ami 'fogyasztói klub' és MLM érdekes zanzája volt. Elvittek egy bemutatóra olyan ismerőseim, akik mélyen hittek a modell működésében. A megmondóember hosszan ecsetelte, hogy micsoda fantasztikus ez az egész, életre szóló karrier lehetőség, és a többi bullshit... Mellékesen megemlítette, hogy a MLM hálózatban mindenki maga alá két embert szervezhet be, és azok is fejenként két embert, és így tovább. Természetesen a magam alá "épített" hálózat bármelyik tagját támogathatom, sőt!

Végiggondoltam magamban, hogy ez gyakorlatilag egy bináris fa, a 2 hatványai kiadják, hogy hányadik szinten hány ember van beszervezve. Meg is kérdeztem a fickót, hogy ez a hálózat most hányadik szinten van, és mennyi idő alatt jutott el eddig. Láttam a szemén, hogy nem örül a kérdésnek, de végül kinyögte.

Mikor kijöttünk, mondom a többieknek, hogy ez a hálózat kb. 12, de maximum 18 hónap alatt bedől, mert eljut addig, hogy már nincs kit beszervezni. Nem értették. Röviden vázoltam, hogyan lehet megállapítani, mennyi a kifutása ennek, és mivel már felettünk x szint van, felesleges belépni és pénzt fektetni bele, mert mint minden piramisépítő pilótajátéknál, itt is csak azok nyernek, akik az elején lépnek be, és a hálózat legfelső szintjein vannak.

Nem tudtam őket meggyőzni, és másfél év múlva valóban bedőlt a rendszer, néhány szervezőt meg is csípett a yard, a cimboráim meg futhattak a pénzük után.