( guszti | 2020. 04. 11., szo – 07:21 )

Soha nem értettem a szögfüggvényeket (tg,ctg, sin, cos). Állandóan egy séma alapján volt felállítva a háromszög és csak a, b, c, alfa, béta, gamma nevezék tannal volt szemléltetve. Jobb híjján bemagoltam az alap egyenleteket, csak akkor volt baj amikor a háromszög nem a sztenderd szerinti helyzetben volt felállítva.

Majd szakmai tovább képzés keretében volt egy jó pár órás matek áttekintő-felfrissítő anyag. Jöttek a szögfüggvények és láss csodát a tanár olyan baromi egyszerű módon értette meg velem, hogy azóta is álmomból felébredve vágom.

A lényeg az volt, hogy nem szigorúan a, b, c oldalakról és alfa, béta, gamma szögekről beszélt. Hanem szög melletti vagy szöggel szemközti befogókról és az átfogóról. A három szög helyzete és az ismert oldal és szögek értéke meg meghatározza az alkalmazandó szögfüggvényt. Az hogy melyik befogó lessz a vagy b az átfogó határozza meg, ahhoz képest meg az óramutató járásával ellentétesen kell elindúlni. A helyes szögfüggvényt akkor tudod meghatározni, ha tudsz abban a kontexusban gondolkodni. Amikor szöggel szemközti vagy melletti befogót keresel és azokat állítod valamilyen arányba az átfogóval.

Szóval mikor tananyag szerint tanúltam-tanították, ez utóbbi prezentáció kimaradt az akkori tanár példatárából.