( Hiena | 2020. 04. 09., cs - 14:23 )

Kérlek segíts, nem igazán találok olyan listát, ami a top 500 befizetéseinek az arányait is mutatja. T'od, nem csak az számít mekkora a cég, mennyit termel, mennyi embert foglalkoztat, de az is, hogy mennyit fizet be a kalapba. Ahogy  arról sincs lista, hogy ezek a cégek hány százaléka dolgozik magyar KKV beszállítókkal. Szóval melyikek is ezek a cégek?

Bocs ez picit röhejes. Mindig a gonosz hatalom, aki elviszi a pénzt. Ha nem vetted volna észre, a hatalom mindig elviszi a pénz valamekkora részét. És ha volt a kezed alatt cég, akkor tudod, hogy egy komolyabb fejlesztés alaphangon akár több éves működési költséget is felemészthet. Ha nincs tartalékod, ilyen vagy olyan formában a legkisebb zavar esetén is megy a cég a levesbe. Szerintem, Oregonnak lenne erről pár jó sztorija.

Igen, és mi a biztosíték, hogy ezek nem húznak el, ha lejárnak a kedvezményeik?

Hosszú ideig egyedül tartottam el rokkant szülőmet kevesebb mint 240k nettóból, mégis tudtam félretenni havi 20-at. Hogyan? Rohadtul leadtam az igényeimről, és mellette ami pénzkeresési lehetőség volt azon rajta voltam. Útszéli sörösdoboz gyűjtögetés nem alternatíva? Kispofám, mikor nincs pénzed bármi alternatíva, aminek pozitív az egyenlege. Évi 80.000 HUF-ig SZJA mentes minden bevétel, ezt csak hulladékozásból hosszú évekig hoztam.
De mondok neked alternatívát: Legolcsóbb kártyás telefoncsomag, mobilnet elfelejtve . (3000 HUF megtakarítás/hó). Mosógép nem villany alapú melegvíz hálózatra kötve. (2000 HUF megtakarítás/hó). Tárcsás mosógép (4500 HUF megtakarítás/hó) Vezetékes telefon, kábeltv lemondva (4000-6000 HUF megtakarítás/hó) Cigiről leszokás (min. 20k HUF megtakarítás/hó) Kocsi letámasztása a sarokba (min 15k HUF megtakarítás/hó). Bérlet leadása (havi. 9500 HUF megtakarítás/hó) Szar kaják (párizsi, WiFon leves, májkrém, löncshús) evése (20k HUF megtakarítás/hó) Termosztát lecsavarása 3 fokkal. (5-8000 HUF megtakarítás/hó)

Falun ezt még meg lehet fejelni szezonálisan 50-150k-val némi kertészkedéssel.

Ehhez hozzájönnek másodállások, és egyéb pénzszerzési lehetőségek. De ezek mindegyikéhez fel kell emelnie az embernek a seggét. Főállás mellett, bontottam házat, tetőszerkezeteket, gallyaztam, vágtam ki fákat, ástam alapgödröt, kertet, vízvezetéket, szereltem villanyt, hegesztettem vasszerkezeteket, javítottam háztartási gépet, számítógépet, laptopot, rendszergazdáskodtam, töltöttem fel adatbázist, reszeltem weboldalt, pixelesítettem tetoválásokat prostik képein, szórtam röplapokat, ültettem panelokat, fejlesztettem mérésadatgyűjtőket, vettem részt K&F projektekben, alvás helyett bámultam monitorokat, és még csináltam kismillió más dolgot. Igen, ezek többsége filléreket hozott, de hó végén ennyivel több volt a számlán.

Az emberek többségének az a baja, hogy a 1000-2000 HUF nekik már nem pénz, 50-100-200k kell azonnal, kézbe, munka nélkül. Eszméletlen pénzeket fizetnek ki kényelmi dolgokra és olyanokra amit nem engedhetnek meg maguknak. Ülnek a seggükön, még akkor is mikor a szar a szájukig ér és várják, hogy jöjjön a megmentő. Pedig semmi más nem kell hozzá, hogy éljenek a pillanatnyi adott lehetőségekkel. Van céges bérleted? Naponta jársz be faluról városban? Csak egy marék szórólap kell és napi 2-5000 HUF-ot kereshetsz, 1-2 óra plusz munkával.

3-6 havi likviditás nélkül, hogy a pékbe akar bármilyen cég, önállóan bármiféle kockázati tevékenységet végezni. Fejlesztés, új termék indítása, piacbővítés, mind ilyen. Normálisan azt látod, hogy ezt hitelből csinálják, de ennek megvan a fedezete valahol.