( csortu | 2020. 04. 04., szo - 20:06 )

Ez a finn program hivatalos honlapja.

Ismét, az volt az eljárás, hogy volt 2000 random kiválasztott munkanélküli, akik a szokásos segélyek helyett "alapjövedelmet" kapott, és volt egy kontroll csoport, akik az elején a szokásos munkanélküli segélyt kapták.

Google translate segít, de kb az jött ki, hogy a két csoport között a munkavállalás szempontból semmiféle különbség nem volt kimutatható, de az alapjövedelmes csapat kevésbé volt stresszes.

Ezt az én kis konzervatív énem úgy fordította, hogy dolgozni ettől senki nem akar majd jobban, de legalább nem is izgul a téma miatt. Hogy ez jó vagy rossz, az szvsz értékválasztás kérdése, szerintem rossz, hogy munkaképes embereknek oké, hogy alapjövedelemmel eltartják őt a többiek, és még csak nem is stresszelnek emiatt. 

Mondom, az éppen akkor jobboldali kormány leállította a folyamatot amikor ezek az eredmények kijöttek, tavaly tavasz óta  baloldali kormány van, de nem volt róla szó, hogy ez újra benne lenne a programban. A mostani korona helyzet után gondolom, jó sokáig nem lesz ez napirenden.