( nagylzs | 2020. 03. 31., k - 07:23 )

Az a baj vele, hogy a legutóbbi Windows 10 frissítés óta az SMB1-et nem szereti, a Samba-ban meg nincs WSD támogatás, és a közeli jövőben nem is lesz. Itt van erről egy cikk: https://hup.hu/node/163555

Ha működne az SMB1 protokoll bekapcsolása Win10-en, akkor esetleg még lehetne is használni. De már akkor is alapvető probléma ezzel, hogy minden egyes Windows klienst kézzel kellene konfigurálni, feltételezhetően minden egyes Win10 frissítés után, és ennek az lenne az eredménye hogy folyamatosan konfigurálgatni kellene a gépeket. Ezt nagyon nem szeretném.

Ráadásul az SMB1 bekapcsolás nem is működik rendesen. Tegnap egy gépen egyik napról a másikra eltűntek a megosztások, és órák alatt nem sikerült újracsatlakoztatni őket. Föltettem az összes Windows frissítést, frissítettem a Samba-t és a BSD-t, és átnéztem minden létező leírást a neten a hasonló problémákról, de hiába. Azon a gépen sehogy nem megy. (Érdekes módon samba frissítés óta a többi gépen se szóval most még sürgősebb lett a dolog.)

Szóval ezek után beállítottam Samba-t úgy hogy SMB2 + SMB3 legyen, és sikerült beüzemelnem ezt is: https://github.com/christgau/wsdd.git - és most már ki lehet tallózni a samba szervert, de a megosztások mégse látszódnak.

Összefoglalva:

* Win 10 -nek SMB3 és WSD kell amit a Samba nem támogat és nem is fog
* A kiegészítő megoldások (mint ez a wsdd projekt) nekem nem működött
* Az SMB1 se működik, de ha működne akkor is folyamatos szívás lenne vele

Elkezdtem kutatni, hogy mit használhatnék helyette. Úgy tűnt, hogy a WebDAV nagyszerűen működik ilyen célra. Sokkal szabványosabb mint az (eleve rosszul induló) SMB protokoll amit az évek során tízszer átírtak.

De ha azt mondod hogy a Windows-os WebDAV kliens is problémás, akkor lassan itt az ideje hogy bepánikoljak. Ennek még ma délelőtt működnie kellene. :-o