( LCoder | 2020. 03. 30., h – 11:48 )

Nem megy a szövegértés? Az az értelme, hogy a magyar minimális tb. járulék (szinte nulla forint) fizetése esetén is elvégzik a szükséges beavatkozást, amit a kereskedelmi esetén a havi járulék fizetése mellett csak plusz 2MFt  ellenében.

És ezt szerinted a húsvéti nyuszika fizeti ki ? Nem. Te fogod kifizetni azzal, hogy te ugyan befizeted a havi 50-100 ezer forintos biztosítási járulékodat (pontosabban a munkaadód), de ha kórházba kerülsz ott pusztulsz, mert elavult műszerekkel nyugdíj előtt álló dokik gyógyítanak szép nagy várólista végén. Igaz viszont, hogy cserébe az egész életében nem dolgozott, segélyből és lopásból élő alkesz is megkapja ugyanazt az ellátást amit te.

De alapvetően nem is ez a fő gond, szerintem nem magát a TB-t kellene privatizálni (ahogy anno a szocik akarták) hanem az intézményeket. És gondoskodni róla, hogy valóban versenyezzenek, és ne kartellezzenek. És ekkor már egyből nem az egyes ember áll szemben a cégekkel, hanem a TB.

Ahogy amúgy az amcsiknál is: ott is más árakkal dolgoznak a szolgáltatók ha te mint Gipsz Jakab állsz szemben a kórházzal, és más az ár ha te valamelyik nagy biztosító vagy. És ha egy nagy biztosítóval állnak szemben az intézmények, az megint egy más helyzet.

De lehet azt is mondani, hogy az állami szocialista nagyvállalatok, mint Pl. az egészségügy vagy az oktatás nagyon hatékonyak, de akkor államosítsunk mindent, és állítsuk vissza a szocializmust, elvégre az olyan hatékonyan működött. Ja bocs, nem is, csődbe ment. Pont azért, mert akkortájt _minden_ úgy működött, ahogy ma az egészségügy.