( mb | 2020. 03. 29., v – 20:59 )

Nem teljesen értem, hogy miért lesz valaki bal-liberális, mert a kereskedelmi egészségügyet támogatja. Szerintem ez jobb-liberális nézet, ha már itt tartunk, de ne akadjunk fel ilyen szokásos libsizésen, szerencsére Soros Gyurkát nem szőtted bele a válaszba :)

Én azért el tudnék képzelni egy olyan modellt, ami működik is. Tegyük fel, hogy csípőprotézisre van szükséged, ami egy előre tervezhető valami. A jelen rendszerben nagyjából fél évig kell az állami egészségügyben várnod, hogy megműtsenek, vagy esetleg megkened az orvos ismerősödet, hogy lécci-lécci hadd kerüljek előrébb. Nyilván ez a műtét is pénzbe kerül az állami egészségügyben, legyen mondjuk az ára 500k. Miért nem lehet azt csinálni, hogy az állam megtéríti a betegnek ezt az 500k-t, a beteg meg eldönti, hogy vár fél évet az államira, és akkor nem kell ráfizetnie semmit, vagy esetleg rádob még 100k-t és megcsinálja egy magánklinikán összesen 600k-ért egy hónapon belül. Egy ilyen modellben szerintem azért kialakulna egy egészséges verseny a különböző egészségügyi szolgáltatók között.

Áz állami egészségügy azért kell, hogy ne maradjon senki sem az út szélén, a magán pedig azért, hogy értelmezhető legyen valamiféle szolgáltatási színvonal.