( trey | 2020. 03. 29., v – 10:07 )

Tehát, akkor még egyszer: nem tartalékos katona, hanem szinte minden állampolgár. Aminek utána kéne nézned:

  • honvédelmi (munka)kötelezettség
  • polgári védelmi kötelezettség

Hogy éppen mi a hatályos, annak kéne utánanézni. Ezek voltak:

a honvédelmi kötelezettségek rendszere

Az MK Alkotmánya értelmében a haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége.
Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával határoz, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgár férfiakat - törvényben meghatározottak szerint - hadkötelezettség terheli. Akinek lelkiismereti meggyőződése a katonai szolgálat teljesítésével összeegyeztethetetlen, polgári szolgálatot teljesít.
A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő. A természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhetőek.
A honvédelmi kötelezettségről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

[...] 

a polgári védelmi kötelezettség tartalma

A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárokat polgári védelmi kötelezettség terheli.
A polgári védelmi kötelezettség célja fegyveres összeütközés vagy annak veszélye és katasztrófahelyzet esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, valamint az állampolgárok felkészítése azok hatásának leküzdésére és a túlélés feltételeinek megteremtésére.A polgári védelmi kötelezettség férfiakra 18-55., nőkre 18-50. éves korukig terjed ki. A polgári védelmi kötelezettség részletes szabályait külön törvény állapítja meg.

[...]

a honvédelmi munkakötelezettség tartalma

Az Alkotmánynak megfelelően kihirdetett rendkívüli állapot esetén honvédelmi munkakötelezettség rendelhető el.
A honvédelmi munkakötelezettség alapján a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok - a férfiak 18-60., a nők 18-55. éves korukig - tartósan vagy időlegesen, képességeiknek és egészségi állapotuknak megfelelő fizikai vagy szellemi munka teljesítésére kötelezhetők. A kötelezett a munkakötelezettségét a számára kijelölt munkahelyen teljesíti.
Mentes a honvédelmi munkakötelezettség alól:
a) a várandós nő a terhesség megállapításától kezdve,
b) az anya a gyermek 3 éves koráig,
c) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra, illetőleg gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát (élettársát) egyedül ápolja, gondozza,
d) az az egyedül élő nő vagy férfi, aki 14 éven aluli gyermeket tart el saját háztartásában,
e) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére alkalmatlan,
f) akit fontos közérdekből a felügyeletet gyakorló miniszter - a munkaügyi miniszterrel egyetértésben - a kötelezettség alól mentesít,
g) a hivatását gyakorló lelkész.
A honvédelmi munkakötelezettség nem terjed ki a Honvédség és a rendvédelmi szervek tényleges állományú tagjaira, köztisztviselőire és közalkalmazottaira.

[...]

 Btk. 430. § Az a honvédelmi munkára kötelezett személy, aki e kötelezettségét távolmaradásával vagy más módon súlyosan megsérti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kiindulásként kezdjük ezzel. Ha nem aktuális már, akkor kérlek tedd ide, hogy mikor kerültek hatályon kívül.

Vagy tényleg semmi fenntartásod nem lenne ha holnap kapsz egy behívót, hogy menned kell kórházba takarítani?

A fentiek alapján, ha elrendelik, nem nagyon lesz más választásom és ha kell, el is megyek.