( Ritter | 2020. 03. 29., v – 06:03 )

"Mennyi idő migrálni az adatokat? Több mint egy hétvége?"

Az előbb még ezt írtad: "Mondom, mi nincs hozzá: szerver, rendszergazda, tanár, aki értene hozzá, a tanulónak számítógépe, illetve nethozzáférése." A semmit egy másodperc alatt lehet migrálni. Az volt a téma itt, hogy karantén előtt általában nem volt semmi. Ha van mit migrálni akkor lennie kell elearningnek is. Ha meg hulladék volt korábban, azt inkább ne is migráljuk.

 "Mennyi idő beletanulni, mondjuk egyhetes anyagot felvinni? Több mint egy hétvége?"

Ott van rá a fizetett nyári szünet, meg ugye a napi 8 órát úgy dolgozzák le a pedagógusok, hogy csak 4 órát kell ténylegesen tanítani másik 4 otthoni felkészülés. Bőven van erre idő.

"Korábban nem kellett távoktatás formájában működnie a közoktatásnak."

Egyetemeknek sem, mégis megoldották már sok éve. Megértem a problémát, hogy kivették a fegyelmezés hatékony eszközeit a pedagógusok kezéből, így aki lumpen-purdék előtt kénytelen tanítani valóban nincs nagyon más választása az iskolateremben mint elmondani az anyagot még azok cseverésznek, és jobb esetben legalább nem szaladgálnak. De minden teremben vannak diákok akik azért tanulnának még akkor is ha idióta osztálytársaik miatt nem lehet. Még olyan is van, hogy egy diák szakítani szeretne szülei kocsma és putri közötti eléggé alacsony szintű vegetatív életvitelével. De nem tud tanulni az osztálytársak miatt. Otthon talán tudna, de ahhoz kellene az a bizonyos elearning. Karanténtól függetlenül is. 

"Mesélj! Százból hány családra igaz, hogy minden iskoláskorú gyermek saját számítógéppel rendelkezik?"

Mutass te nekem olyan családot, ahol nem tudnának venni legalább egy PC-t! Ha nincs több annak egyetlen oka, hogy nincs is rá igény mert már úgyis a mobilt és tabletet nyomkodják. Arra is lehet tananyagot készíteni. Az ilyen ertéel klubos propagandával légyszi ne fárassz, hogy fú annyira szegény család, hogy egyetlen tévéjük is képcsöves. Úgy kellett keríteni egy CRT tévét, hogy kicseréljék a lapostévét az interjú idejére, mert a "képernyőn az jön át jól". 

"Ez konkrétan hazugság, de legalább jól beleillik a kormány cigányellenes narratívájába."

Legyél szíves kímélj meg az ilyen Vágópista-féle Trockij-imitátorok szalmabáb érvelési módszereitől! Amit írtam az a jelen valósága. Kognitív disszonancia ha fejfájást okozott neked azt sajnálom. 

"A 8%-ot ne területi vagy össz-lakosság alapon, hanem gyerekszámra tessék nézni!"

Akkor tessék megnézni mennyi családi pótlék jár a gyerek után. 30 ezerért lehet kapni használtan komplett PC-t monitorral vagy 40 ezer körül már notebookot. Minimum core2 de inkább core i3 és 4GB ram. Minden gyereknek bármelyik család ki tudja fizetni. Ha akarja. Ha mobilra van pénz valahogy. Érdekes!

"Ez igaz. De az e-learning még mindig nem csak azon múlik, hogy van-e hardver/szoftver. Ha azon múlna, lenne. De sajnos ehhez az kellene, hogy a résztvevők is rendelkezzenek a megfelelő tudással, tapasztalattal. Ez viszont nincs meg, és egy hétvége alatt nem is lehet megszerezni."

Nem vitatom. És nem is azt kritizáltam, hogy az elmúlt hétvége alatt miért nem született jobb e-tananyag a közoktatásban. Azt tettem kritika tárgyává, hogy miért nem csinálták már meg évekkel ezelőtt. Indokokat már többször leírtam miért lett volna rá szükség, járványtól függetleül.

"Tessék feltenni a kérdést az oktatási kormányzatnak, hogyan lehetséges. Az, hogy mit kell tanítani, benne van a NAT-ban. Ha az alapok hiányoznak, és úgy felvették őket, abban szintén nem a tanárok lesznek a hibásak."

Felvették őket, mert jó tanulók. Illetve mert a nagyon kevés még színvonalas oktatást adó középiskola végzőseivel nem tudna megtölteni egy közepes egyetemet sem. A diákok egyébként nem ostobák. Végül sok szívás után sokan megállják a helyüket. Csak tudod ha felmerül a kérdés hova kellene költeni akkor szerintem a közoktatásba extra pénzt rakni az rosszabb befektetés mint wécén lehúzni a pénzt. Akkor már inkább oda kell adni az egyetemeknek nulladik évfolyamra, hogy ott megtanítsák egy év alatt azt amit a közoktatásban 12 év alatt sem sikerült.