( carlcolt | 2020. 03. 26., cs - 10:50 )

Kicsit mas okbol lesz bukas, de hasonlo bukas lesz, ja.

A 3D TV-t az nyirta ki, hogy minden uzleti titok volt, igy letrejott 37 fajta szemuvegszabvany + egy rossz, erosen korlatos, de befektetoknek bamulatosan bemutathato szemuveg nelkuli megoldas. Itt a kapitalizmus nem strukturalisan vezetett egyenes bukashoz, de kapitalista jellegu szuk latokoru dontesek odavezettek.

A VR kicsit mas: ott elobb meg kellett buknia a kapitalista jatekiparnak. A hardver technologiaja elkesett, addig lett volna eladhato, amig a kapitalistak felfuto, novekvo agkent tekintenek a jatekiparra, es meg nem fejostehenkent:

A 90-es evekben letetted a gyereket a jatek ele es fel se akart kelni onnan napokig. Ezekben az idokben ha a hardver technologia meglett volna a VR-hoz, nagyon szepen elterjedhetett volna. Megvolt a kulturaja, hogy egyszer veszel hardvert. Cserebe a legjobb jatekszoftverek iroi rendre csodbe mentek :( Vagy felvasarlasra kerultek.

A 2010-es evekben vagy napjainkban leteszed a gyereket a jatek ele, annak mi a vege? Fel ora mulva jon, hogy kene az ujjlenyomatod, hogy authorise-old a fizetest. Ilyen jatekfejlesztesi kulturaval, hogy mar ennyire csak a profit szamit, keptelenseg egy ennyire uj hardvertipust elterjeszteni.

A kapitalizmus a jatekiparban megbukott. A legtobb elvezetet nyujto sokat jatszott jatekok fejlesztoi csodbe mentek, a szintetikus pszicholigiai terrorral in-app purchase-be kergetok pedig vigan megelnek. A legjobb jatekelmenyt ma orosz hackereknek koszonhetjuk, akik reverse engineerelnek regi jatekokat es emulatorokat, es megtanultak C libeket statikusan linkelni. Erzesem szerint ez lesz az utolso terulet, ami miatt ragaszkodni fogunk az Intel i686-os Linux/BSD disztrokhoz es 32 bitet tudo Intel hardverekhez. Ott mar ezek a C64, NES, SNES, PSX, PS2, DOS, wine stb. emulatorok szepen mennek, es lehet senki nem akar majd ezek kozul nemelyikhez hozzanyulni. Mikozben az Apple az iOS app store-ba nem enged be emulatort, lelegeztetogepen tartva in-app purchase-ek bunbandait.

Megoldas? Allami penzbol is kene nyilt jatekokat fejleszteni. Pl. strategiai jatekok fejlesztese 10 eveseknek hatarozottan jot tenne a koznevelesnek is. Ezt nem a kapitalizmusra kene bizni.