( meditor | 2020. 03. 26., cs - 10:20 )

Csak és kizárólag a NOmentumos trolloknak:

 

A koronavírus törvény NEM teljhatalom. Több oldalról ellenőrzött, sűrű jogi hálóval körülvett, jól átgondolt törvény. Semmiféle lehetőség nincs vészhelyzeten túli alkalmazására több okból. Az egyik ilyen, hogy a törvény hatályát veszti, ha a parlament megszünteti a vészhelyzetet. Hibás érvelés az, hogy a vészhelyzetet a kormány definiálja és, ha nem szünteti meg, akkor korlátlanná válik a hatalma.

 

Először is, a hatalom cselekvési pályája sem korlátlan, hiszen csak és kizárólag a járvánnyal kapcsolatos kérdésekben ad felhatalmazást. Másodszor időben sem korlátos mert két ponton is ellenőrzött: egyrészt maga a parlament definiálhatja a járvány végét, másrészt az AB is alkotmányossági felügyeletet lát el a törvénnyel kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy, ha lecseng a járvány, de a parlament nem szünteti meg a törvény hatályát, akkor az AB mulasztásos törvénysértést állapít meg és a parlament helyett hatályon kívül helyezi a törvényt. Ajánlom figyelmetekbe ezzel kapcsolatban, hogy maga a törvényi rendelkezés erősíti meg az AB azzal, hogy külön pontokban foglalkozik az AB folyamatos működésének biztosításával. Van még egy korlát: a törvényt meg lehet támadni az AB-nél, akinek nem teszik, megteheti.

 

Még egy kérdés van: hogyan definiáljuk a járvány végét. Belátom, hogy nem egyszerű ezt megguglizni, és valószínűleg Summer és blr fórumtársaknak ezért nem sikerült, hiszen nem az első, hanem a második találatra jön elő az epidemiológiai definíció. Ezzel kapcsolatban arra hívnám föl a figyelmet, hogy az epidemiológia szóban a logosz tudományt jelent. Definicíó szerint járványhelyzet van akkor (többek közt), ha egy területen megjelenik egy olyan fertőző betegség, amely addig ott nem volt. Ez konkrétan a koronavírus esetében azt jelenti, hogy EGYETLEN beteg is járványhelyzetet jelent. Ezt azért fontos megjegyezni, mert ígyx NAGYON könnyű megállapítani a járvány végét: ha nincs több új eset és a lappangási időből számított karanténidő letelt. Ez nagyon egzaktul meghatározható.

 

Ha tehát vége a járványnak (nem a kormány dönti el, hogy mikor) a parlament összeül és megszünteti a vészhelyzetet, mert ez törvény kötelessége, ha nem ül össze az AB mulasztásos törvénysértést állapít meg és megteszi a parlament helyett, amit az nem tett meg.

 

Én tudom, hogy ezt nem olyan egyszer átlátni, talán a 150 IQ nemzetközi egység sem elég hozzá. Próbálkozni kell és többszöri nekifutásra menni fog. Lehet csacskaságokkal telehányni az internetet, de ez mind-mind kontraproduktív, és amikor a vészhelyzetet le fújják - mert le fogják fújni, kár reménykedni, hogy ebből balhét lehet generálni - egy nagyon rossz állapotú ellenzék fog a padlón heverni. Ezért a rossz állapotért senki más nem lesz felelős, csak és kizárólag saját maguk, köszönhetően az olyan aktivistáknak is, mint Summer pajtás, túlmozgásos kisúttörő.

 

Szebb rettegést!