( Raynes | 2020. 03. 25., sze – 20:42 )

Jó, de ha fizetős szolgáltatás, akkor vesznek alá erősebb vasat. Sajnálni nem tudom őket. Ha nem bírják, elmennek hotdogot árulni, vagy takarítani, vagy amire képesek. Ennyi. Azért nehogy már őket kelljen sajnálni, multimilliárdos világcégekről van szó, nem Kovács Józsi egyszemélyes garázs Bt-jéről, akinek hirtelen tényleg gondot okoz infrastruktúrát bővíteni a szolgáltatás alatt. Ráadásul a MS meg a Google ötlete volt, hogy a klienseken ne legyen semmi, és központi szeróról nyomja mindenki weben keresztül havi előfizetési díj fejében, hogy ne legyen gépenként offline licenc, meg warez és eljöjjön a new world order, ahol az ügyfél teljesen ki van szolgáltatva online a multiknak. Most meg megy a sírás, ha az arcukba robban az egész ötlet.

Írom ezt úgy, hogy nem használok MS terméket, sem MS office-t, és ha szükségem is lenne ilyesmire, LibreOffice-t futtatnék offline. Csak úgy a tisztán látás kedvéért tértem ki erre.

Ami engem érdekelne: a cikk írja, hogy a Netflixhez és YouTube-hoz hasonló korlátozás. Azok milyen korlátozásokat vezettek be? Én nem tapasztaltam most semmit, igaz Netflixem csak 720p-ben megy általános linuxos korlátozás miatt, de ez évek óta így van, a YouTube-ot sem használom 1080p fölött, mert a gép nem bírná (se a hardveres dekódoló a GPU-ban, sem a CPU szoftverrenderben), mivel régebbi ThinkPad. Eddig nem tapasztaltam változást, ezért lep meg, hogy korlátozást írnak. De lehet csak a 4K-t nyirbálták meg, ki tudja.

Szerk: egy YouTube-os videó már hirdette, amibe most futottam bele. 480p-t állítanak be default minden videónál. Persze nem kényszerítve, vissza lehet állítani magasabb felbontásra. A Netflix pedig 25%-kal csökkentette a sávszélességet, de ez nem tisztázott, hogy mit jelent, felbontás lesz kisebb, vagy minden felbontáson a bitráta lesz arányosan alacsonyabb. Ahogy néztem, egyelőre Linuxon megy a 720p, de a kijelzett bitráta minta tényleg kicsit alacsonyabb lenne, és egyre többször váltott vissza 540p-re. Igaz ez az egyébként sem acélos netem miatt is lehet.