( rpsoft | 2020. 03. 25., sze - 16:39 )

Szerintem értem. Te azt mondod, hogy egy interpretert akarsz írni, ami megért egy gépközeli nyelvet, és azt gyorsan végrehajtja. Én meg azt mondom, hogy a nyelvnek az a feladata, hogy megszabadítsa a felhasználót a lehető legjobban attól, hogy a gépre kelljen gondolnia, mert akkor marad ideje a problémát megoldani.

A valóságban nem úgy hangzik a feladat, hogy hajtsd végre ezt vagy azt az algoritmust, hanem pl. hogy számold ki a pi első 10 jegyét. És akkor eldöntheted, hogy mire fordítod az idődet, arra, hogy keress egy jó formulát, végiggondold, hogy milyen sorrendben add össze a lebegőpontos számokat, vagy pedig azzal kell foglalkozni, hogy hogyan címzek, vannak-e változóim, vagy csak egy array elemeit használhatom, azt is mindig csak a végéről (stack). Valószínűnek tartom, hogy sokkal nagyobb rutinod van a programozásban, mint nekem, mégis, azáltal, hogy egy matematikai problémák megoldására szánt nyelvet választottam, nem kellett a programozáson gondolkoznom, és a végén az eredeti feladatot a programom gyorsabban és pontosabban oldotta meg, mint a tied.

A ciklus hegyezésén azt értem, hogy fontosnak tartottad, hogy az interpretered gyorsan hajtson végre ciklusokat, míg pl. a Python vagy a Matlab esetében ezt elhanyagolták, ha tömbökkel fogalmazod meg a feladatot, gyors lesz, ha ciklusozol, pocsék. És mégis, mind a kettő remekül használható ilyen feladatokra.