( haroldking | 2020. 03. 25., sze - 14:35 )

Te korábban azt írtad, egy programnyelv az maga A specifikációja. Szerintem NEM. Egy programnyelv a szememben valami olyasmi, amit HASZNÁLNI TUDOK. A használatához szükséges valami izémizé ami lefordítja vagy interpretálja. Amíg ilyen nem létezik, amíg csak terv van, addig a szememben az egész nem más mint afféle álmodozás, már amiatt is mert nincs is bizonyítva hogy a terv egyáltalán kivitelezhető!

A nézeted a szememben azzal vethető össze, amikor wannabe íróreménységek állandóan azzal jönnek hogy nekik milyen csodálatos regényük van. Amikor meg mondom nekik hogy nosza, ide vele hadd nézzek bele, kiderül nem lehet elolvasni mert egy sort se írtak meg még belőle, az egész csak a fejükben létezik mint valamiféle „terv”. De szerintük az már készen van, hiszen „most már csak meg kell írni”... Ami szerintük könnyű!

Holott frászt. És persze valóban nem írják meg évtizedekig, többnyire halálukig se...

Na készen van-e akkor az a regény? LÉTEZIK-E egyáltalán, gyakorlati értelemben?! Sőt nemcsak gyakorlati de __bármiféle__ értelemben?!

Ugyanez a helyzet a programnyelvvel is. Az akkor van készen, ha van hozzá legalább egy compiler vagy interpreter. Addig NEM. Szerintem nem. Addig csak vágyak vannak, óhajtások, kívánalmak... ÁLMODOZÁSOK, hogy milyen jó LENNE ha VOLNA egy ilyen nyelv...

Kissé wishful thinking a szememben, tudod.

És tényleg befejezhetjük itt mert látod hogy úgyse győzöl meg. A szememben egy programnyelv az ami ott van a gépemen vagy legalábbis van rá mód elméletileg hogy feltelepítsem és ott legyen, és használhatom ha akarom (feltéve hogy megtanultam).

Egy TERV esetén ezek a feltételek nem teljesülnek, amíg tehát csak terv van, programnyelv NINCS.

Matematikai értelemben is igaz az hogy amíg nincs egy tételre bizonyítás, addig nincs tétel. Lehet hipotézis, lehet elképzelés, lehet nagyon valószínű sejtés, de nem TÉTEL. Bizonyítás nélkül nincs tétel. Na most egy programnyelv esetén a bizonyítás (annak bizonyítása hogy működőképes) a futtatható compiler vagy interpreter megléte. Addig semmi se biztos.

Na és itt tényleg fejezzük be nagyon kérlek. Nekem nincs időm és energiám efféle sehova se vezető filozófiai kérdéseken rágódni, ettől nem lesz előrébb a nyelvem, de még csak nem is érdekel az egész téma különösebben. Eddig is csak irántad való tiszteletemből válaszoltam. de körülbelül ez az a határ ameddig elmegyek, felesleges erőltetned a témát, mert nem válaszolok majd rá, mindent elmondtam fentebb amit óhajtottam erről. Köszi a megértésedet!