( persicsb | 2020. 03. 25., sze - 10:23 )

" Egy programnyelv akkor van készen, ha van legalább egy olyan izémizé (compiler vagy interpreter) ami képes az azon a programnyelven írt programot futtatni."

Nem, dehogy. Egy programnyelv az egy formális nyelv, annak absztrakt definíciója létezik. Nem kell, hogy bármiféle platformon bárki futtatni tudja.

"az olyasmi mint egy ház esetén a papírra vetett tervrajz. Hiába van meg neked abszolút precízen azonban az a tervrajz, marhára nem fogja érdekelni a házban lakni akaró családot, ha maga a ház nincs készen!"

Az a helyzet, hogy a házban lakni akaró családot viszont baromira érdekelni fogja, ha összedől a ház, mert tervrajz nélkül építették.

"Szerintem a középkori katedrálisépítők se készítettek tervrajzot."

Tévedsz, voltak rajzaik, amikben az alaprajzot, a különféle nézeteket ábrázolták, nem csak összevissza "ahogy sikerül módra" dolgoztak. Ezért is lehetett például az eredeti tervek szerint egy csomót újjáépíteni a XIX. századi renoválásokkor, vagy éppen a XX. századi világháborúk után. Persze, ezek a tervrajzok nem azonosak a mai szabványos rajzokkal, de nem igaz az az állítás, hogy nem tervszerűen dolgoztak. Ahogy múlt az idő, egyre finomodtak ezek a tervek, az egyes kőfaragásoknak 1:1-es méretarányú tervrajzai is voltak, a kőfaragok nem csak "faragok, ahogy nekem tetszik" módon dolgoztak.

Itt olvashatsz róla, hogy milyen tervekkel, méretezési segédlettel, fizikai modellekkel dolgoztak: https://www.arct.cam.ac.uk/Downloads/ichs/vol-1-111-126-abbate.pdf

 

"Én csinálom amit és ahogy tudok, s hiszem hogy használható lesz. "

A hit valóban fontos a mérnöki munkában, ja.