( haroldking | 2020. 03. 25., sze - 03:41 )

Köszi, ez a Perl példa jól jött. Eredménye nálam 786972, ami azt jelenti ugyebár hogy a natív C kódnál 54.12-szer lassabb, és eképp a Furornál is jóval lassabb: 12.62-ször!

Véleményem szerint a nyelvemet épp ezzel, a Perl-el meg az „eredeti” Pythonnal tisztességes összehasonlítani, és nem a JIT-es machinációkat alkalmazó izémizékkel. Az enyém ugyanis teljesen egyértelműen NEM JIT-es! Nálam a forráskódból nelkészül ugyan egy bájtkód, az a bájtkód azonban nem végrehajtható közvetlenül. Egy interpreter hajtja végre. Eképp értelmetlen az a kérdés is miféle architektúrákat támogatok. Sem,milyet, vagy ha úgy tetszik mindent, amire van C compiler. Ha képes lefordítani az én compilermet/interpreteremet, lényegében tehát a programcsomagot ami a nyelvemet alkotja, akkor a nyelvem fut azon az architektúrán. Nálam nincs JIT. Nincs lefordított és közvetlenül végrehajtható kód. Nyilván meg lehetne oldani ezt is, de eszem ágában sincs ezzel kínlasztanom magamat.

Minden olyasmi tehát amikor a Furort efféle JIT-es nyelvekkel hasonlítják össze, a szememben kissé tisztességtelen. Nyilván, ha a Furor nagyon elterjedne a világban (kész csoda lenne...) akkor meg lehetne oldani a JIT-esítését, de az egy következő lépés, erre nekem nincs semmiféle humán erőforrásom (bevallom őszintén, a kellő tudásom se, bár bizonyára meg tudnám tanulni amit kell idővel. De eszem ágában sincs...)

Jelenleg tehát az efféle összehasonlítások értelmetlenek, mert olyan mintha egy autót hasonlítanának össze egy repülőgéppel. Az olyan összehasonlítánsok a relevánsak, amik nem JIT-es verziókkal kapcsolatban történnek.