( haroldking | 2020. 03. 24., k - 17:31 )

Az a baj hogy te nem tudtad értelmezni a válaszomat. Bár igazából snq kolléga is olyasmit kérdezett ami nem releváns igazán a nyelvemmel kapcsolatban csak nem akartam belemenni egy erről szóló felesleges vitába - hiba volt, látom.

Szóval itt előszöris írtam ugye, MÉG NINCS KÉSZEN a nyelvem, akkor meg totál kár ilyesmit nemhogy kérdezni, de ezen gondolkodni is. Leírtam neki válaszul hogy nincs készen, különben ez meg implicite is kiderül az eddig írtakból.

A nyelvem továbbá egy interpreter. Egy belső bájtkódot állít elő a forrásfájlból, aztán végrehajtja. A forrás nyilvánvalóan platformfüggetlen ugye. A lefordított bájtkód kimentésére egyelőre nincs lehetőség és elég sanszos hogy nem is lesz (értelmetlennek tartom), bár elméletileg nem lehetetlen (de sok gányolást igényelne, haszon meg semmi). Ezek után minek platformokról beszélni? Az interpreterem sima C nyelven van írva, ez is elég világosan kiderül az eddigiekből, ebből következően elvileg minden platformon mennie kell ahol van C fordító. Szóval az egész kérdés úgy ahogy van értelmetlen, de ha netán nem is az teljesen, totál felesleges ilyesmin szőrözni a készültségnek ezen a fokán. Azért az, mert AHOGY MEG IS VÁLASZOLTAM, még nincs kész a „referencia” interpreter ugye.

Ha a kérdés úgy értendő, perpillanat milyen gépen készítem, az egy Lenovo ThinkPad T530 laptop. De mondom itt szerintem ez is lényegtelen, mert a lényeg hogy sima C, függősége meg alig van. A lényeg hogy 8 bájtos egészeket tudjon kezelni az architektúra, mer a stringjeim arra épülnek. De ezt kábé minden normális architektúra tudja.

Én különben sem készülök „támogatni” bármely platformot! Ez hobby-project. Ami gépet épp használok, azon működni fog, mert addig piszkálom amíg működésre bírom. És kész, ennyi! A kód közzé lesz téve, aztán akinek tetszik lefordítja magának, ha tudja. Én nem fogok „supportot” adni, meg hasonlók!

Az egész kérdéshez totál felesleges úgy hozzáállni, mintha egy nagy programozó cég volnék, ráadásul for-profit, és minden eszközzel arra törekednék hogy elterjesszem a nyelvemet. Nyilván örülök neki ha elterjed, de nem először jelentem ki, és vélhetőleg nem is utoljára, hogy a legfőbb célom maga az alkotás, és ehhez képest minden más mellékes!

És nem, nem vagyok pelenkás programozó, de annyi igaz hogy profi se. Hobby-programozó vagyok, ezt bevallom! Ez azonban nem azonos a pelenkás fogalommal, ami kezdőt jelent, és azzal se azonos amit úgy nevezek hogy kóder-tróger, mely utóbbi lehet hogy nem kezdő, az is lehet hogy nem hobbysta hanem profi, igen, ez mind lehet, de az a jellemző rá hogy a programozást csak megélhetési forrásnak tartja, és nem ÉLVEZETBŐL műveli, nem azért mert SZERETI!

Nagy különbség...

Igen, én hobbysta vagyok. Merem állítani, nagyon mély ismeretekkel rendelkező hobbysta, de akkor se profi, emiatt valóban lehetnek olyan részterületek, ahol ismereteim mégiscsak hiányosak. Mint látható, ezen esetleges hiányosságok mégse olyan súlyosak hogy lehetetlenné tegyék egy programnyelv megalkotását!

Mindazonáltal, megintcsak megismétlem, céljaim teljesen mások mint egy profié, pláne mint egy cégé. Én nem ebből óhajtok megélni! Célom olyasmi mint a művészeké hiszen művész vagyok: a programozásban is a SZÉPET keresem! Az más kérdés megint, nem biztos hogy amit én szépnek tartok, arról más is így vélekedik.