( Summer6529 | 2020. 03. 18., sze - 17:20 )

Nyugi, az állampapír akkor nem fizet, ha államcsőd van. Ez jelenleg közel nem néz ki államcsődnek. Jön pár nehéz hónap meg egy mínuszos GDP növekedés azt annyi.

 

Inkább arra koncentrálj, hogy mégsem nőnek a fák az égig (kinek meglepetés ez? :-) ) és a megtakarításaidat mikor pakold be a tőzsdére. Én is ezen agyalok mostanában :-)

 

Ha valami csoda folytán mégis államcsőd közeli helyzet lenne, valszeg akkor sem lesz, mivel az államadósság szinte egésze forintban van, a forintból a magyar állam meg annyit nyomtat, amennyit jónak lát. Nyilván békeidőben nem agyatlankodnak, de ha államcsőd közeli helyzet lenne, akkor egyértelműen inkább az lenne, hogy elkezdenénk eszetlenül pénzt nyomtatni és ugye abból bármit ki lehet fizetni. Nyilván ennek az ára az égbe szökő infláció lenne. Szóval ha ilyet látsz, akkor még időben szállj ki a nem inflációkövető befektetéseidből (ha pl olyan állampapírod van), mert azok jelentősen vesztenek az értékükből. (szélsőséges esetben nullázódnak, de ahhoz azért már pl egy közvetlen háború kellene. De itt nem az van).