( Charybdis | 2020. 03. 18., sze - 13:55 )

Reméljük annyi pozitív hozadéka lesz a mostani válságnak, hogy megtanulják végre az emberek és vállalkozások, hogy legyenek tartalékjaik, és senki másban ne bízzanak hogy majd megsegítik őket, hanem csak saját magukban. A keserű valóság az, hogy készüljön fel mindenki, hogy nem biztos, hogy az állam/EU/IMF ki fogja őt segíteni.

Számomra nagyon pozitív példa a WizzAir: https://index.hu/gazdasag/2020/03/16/massziv_hiszteria_van_a_jarvany_korul/

A mi szemszögünkből az jó hír, hogy ennek a válságnak másfél milliárd euróval indultunk neki. Iparági tanulmányok szerint likviditás, fizetőképesség szempontjából a Wiz Air az egyik legerősebb légitársaság a világon. Tehát ha ez a válság nagyon fáj, akkor a többieknek sokkal jobban fog fájni, mint nekünk. Ha nem repülünk egy darab utat sem, akkor is nagyjából három évig tudnánk magunkat finanszírozni. Számos versenytársunknak csak 1-2 hónapos likviditása van, sokan már most hiteleket próbálnak szerezni a piacon, kormányokkal tárgyalnak pénzügyi segítségért, mert különben nem tudják túlélni ezt a helyzetet. És még ha ki is segítik őket, akkor is komolyan meg fog változni a jövőképük, mert ezeket a hiteleket valamikor vissza is kell fizetni, át kell értékelniük a növekedési pályájukat.

Esetleg ha minden cég és magánszemély így gondolkodna, akkor hasonló válságok esetén nem is kellene semmilyen mentőcsomag senkitől, hanem maguktól vészelné át mindenki a válságokat. Csak sajnos a realitás az, hogy ez nem így van, és szükségesek újra és újra a mentőcsomagok.