( Summer6529 | 2020. 03. 18., sze - 11:42 )

A jelenlegi modellek szerint valószínűtlen, hogy pl elfogy az élelem, mert a járvány kritikus szakasza nem tart olyan sokáig. De az, hogy ellátási nehézségek lesznek (pl üres(ebb) bolt) olyan lehet, akár komolyabb formában is (sztem a következő 3-4 hónap kritikus lehet és sok kérdés megválaszolódik). De végső esetben a hadserek megoldja az ellátást.  De valószínűtlen, hogy eljutunk odáig.

 

A gazdasággal kapcsolatban szerintem 2008-hoz lehet hasonlítani a dolgot, mert arról van emlékünk. Még kérdéses, hogy pl háromszorr akkora vagy feleakkora hatása lesz-e de valami olyasmire számíts mint akkor volt csak remélem, gyorsabban levonul a dolog (tehát nem mondjuk 2-3 évig tart a komolyabb para), hanem fél-egy évig.

 

Magyar szempontból a magyar gazdaság sokkal sokkal jobb helyzetben van, mint 2008-ban de simán benne van a dologban a(z akár nagyobb) GDP csökkenés is annak minden rákfenéjével (pl munkanélküliség erős növekedése).

Ami még komoly dolog lehet: az Olaszország (és hasonlók) helyzete, eddig is elég magas volt az államadósságuk, ráadásul az olaszoknak az északi része a jelentősen fejlettebb és pont azt tartolta jobban a vírus bezárásokra meg minden hasonlóra kényszerítve őket. És ugye az ilyen dolgok eléggé átgyűrűznek más országokra is. De azért látszik, hogy a jegybankok is jobban készülnek most a segítségekkel.

 

Ha viszont van félretett pénzed, akkor már lehet gondolkozni, hogy pl mikor szállj be a tőzsdébe. :-)