( gyuri23 | 2020. 03. 15., v – 14:24 )

Kérdezd meg a katonákat mennyire szeretik :)

Én sokkal inkább a régi paraszti táplálkozást veszem alapul, olcsó és bizonyított.

https://eltetoetelek.hu/mit-ettek-elodeink-osi-magyar-konyha/

A kásák igen egyszerű, tápláló dolgok, csak elfelejtették őket (már-aki én szoktam enni és szeretem is).

Idézet:

Hagyományos erdélyi étel a puliszka (kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, sült változata a görhe, a polenta elnevezés olasz eredetű), amely kukoricadarából készült. Először 1708-ban említik meg Pápai Páriz Ferenc szótárában. Az olcsó hozzávalók miatt sokáig a szegények eledele volt, a városi lakosság körében szinte feledésbe merült. Az erdélyi falvakban a gyerekek nem indulhattak el az iskolába üres gyomorral. A tejes puliszka volt “gyorséttermi ételük”.

Egyszerűen vízben megfőzték pici sóval. Olyan sűrűre, hogy kész izommunka volt annak keverése. Kiterítették egy deszkára, hagyták megdermedni, majd ezt tejjel kínálták. De kását készítettek kölesből, zabból, búzából, árpából, rozsból, hajdinából is. Régi mondásunk: “Lencse, borsó, kása – mind Isten áldása.” Tehát nagyra értékelték az őseink a kásákat: táplálóak, egészségesek és finomak. Kell ennél több?