( geza42 | 2020. 03. 14., szo – 23:19 )

Nem hinném, hogy a trubadúr az ne lenne benne a 10.000 leggyakrabban használt szóban. De igaziból mindegy, ez csak kis szorzó az egészen.

 

Nyilván, ha durván bánsz a helyettesítésekkel, akkor el tudod érni a kívánt hatást. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a trubadúros példát nagyon könnyű feltörni, és emiatt egyáltalán nem mond hülyeséget az xkcd. Általában, mikor ilyen csere dolog van, akkor 1-2 karakter jön csak képbe (kisbetű/nagybetű, számra csere a jellemző), és nem is cserélik ki az összes karaktert, hanem csak 1-2-t. Mint ennél a trubadúros példánál. Ez kb. semmit se ér.

 

Most szerinted melyiket egyszerűbb elmagyarázni az átlagembernek: válassz ki 4-5 ritkán használt szót, és az legyen a passwordod. Vagy pedig: válassz egy ritkán használt szót, és lehetőleg mindegyik karaktert cseréld ki valami másra. De ne egyértelműre, hanem lehetőség szerint sok hasonló karakterből válassz. Ja, és tegyél még bele ide-oda egy-két plusz tényleg random karaktert. Nyilván az előbbi egyszerűbb, és valszeg könnyebb megjegyezni. Mondjuk ez már szubjektív, de én így gondolom :)

 

Egyébként én se ezt a sok szavas megoldást alkalmazom, mert mire begépelném... Sok random karakterből áll a master jelszavam. Hamar be lehet gépelni, és csak bruteforce-szal lehet megtörni.