( toMpEr | 2020. 02. 27., cs – 14:21 )

A "relatively intensive care" meg szerintem vizsgalatokbol allt - tudni akartak, hogy tenyleg SARS szintu-e a baj.

Ez intenzív osztályt takar, nem egyszer vizsgálatokat.

> Akarhogy kutattam, nem talaltam semmi konkretumot arrol, hogy akar egyetlen betegnel is mivel probalkoztak a korhazban pontosan, ami szignifikansan novelte volna a tulelesi eselyet.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)3018…

41 eset volt, ebből 40nek volt láza, 22nek légzési nehézsége, 13 kerül intenzív osztályra.

Leggyakoribb komplikációk: 12db ARDS, 6db vérszegénység

Az ARDS igen súlyos betegség, a betegek mintegy 1/3-a elhalálozik. A túlélők legtöbbjének helyreáll a tüdőfunkciója, de előfordulhat fennmaradó, enyhe fokú tüdőkárosodás.

Az ARDS-túlélők között nem ritka a memóriazavar, vagy egyéb életminőséget érintő probléma a gyógyulás után. Ennek oka az agykárosodás: a nem kellő oxigénellátás miatt az agy sem jutott megfelelő mennyiségű oxigénhez.

Az ARDS-ben szenvedő betegeket intenzív osztályon kezelik.

A kezelés célja a légzés támogatása, és az ARDS lehetséges oki kezelése (a fertőzés, a gyulladás kezelése, a tüdőben lerakódott folyadék eltávolítása).

Lélegeztetőgépet is alkalmaznak nagydózisú oxigén bejuttatására a tüdőbe, megfelelő nyomás mellett. A betegek gyakran nyugtatók adására szorulnak a gépi lélegeztetés alkalmazása mellett. Egyes kutatások szerint az ARDS-betegek időszakos "bénító hatású" gyógyszerelése javítja a gyógyulás esélyeit. A kezelést addig folytatják, amíg a beteg már képes önállóan lélegezni.

41-an kaptak antibiotikumot, 38-an antivirális szereket

Az elemzés írásakor a 41 esetből 6 végződött halállal, 28 gyógyultnak nyilvánítva

A median életkoruk 49 volt.