( RaptoR | 2020. 02. 26., sze – 14:23 )

Lehet végtelen erőforrást beleölni csak hogy működőképessé tegyél egy nyelvet vagy választhatsz egy olyat ami értelmes. Kíváncsi lennék hány mérnökórájuk ment el arra hogy megírják a statikus forráskód elemzőt hozzá csak hogy megfelelő minőségű szoftvert tudjanak készíteni.

Igazából egyetértünk. Ha az Instagram mérnökei ma állnának neki nulláról újraírni a teljes backendet, biztos nem Pythont használnának, hanem pl. Rust-ot vagy Elixirt (csak mondtam két random divatos nyelvet). Azonban, ahogy itt is írják:

We initially chose to use Python because of its reputation for simplicity and practicality, which aligns well with our philosophy of “do the simple thing first.” But simplicity can come with a tradeoff: efficiency. Instagram has doubled in size over the last two years and recently crossed 500 million users, so there is a strong need to maximize web service efficiency so that our platform can continue to scale smoothly.

azért választották a Django/Python párost, hogy gyorsan tudjanak haladni a fejlesztéssel, ami kritikus egy startup életének elején. Nekik ez baromira bejött és most már kvázi végtelen erőforrással olyan problémákkal kell foglalkozniuk mint a fent említett statikus típushelyesség-ellenőrző szkript, vagy pl. a garbage collector kikapcsolásával elért 10%-os gyorsulás. Ha C++-szal kezdtek volna neki, most nem kéne típusellenőrző szkriptekkel szórakozniuk, mivel már rég csődbe ment volna az Instagram, mert egy másik cég meghódította volna előttük a piacot. Szóval foglalkoznék én is szívesen a Python gyengeségeinek patkolásával, ha mellette ott lenne a multi-milliárdos cégem, amit e "működésképtelen" nyelvvel hoztam össze. :)