( Hevi | 2020. 02. 25., k – 22:59 )

Mintha az innováció ezen múlna.

Ezen mulik.

Mert mi kell az (szoftver) innovaciohoz? Otlet, plusz ido es/vagy penz.

Ha van otleted es penzed, de nincs idod, akkor megbizol valakit, hogy valositsa meg az otleted. Ehhez penz kell, sok-sok penz.

Ha van otleted es van idod, de nincs penzed (vagy nem akarsz ra kolteni), akkor sajat magad is implementalhatod. Esetleg bevonhatsz kulso toket, de annak is megvan a rizikoja; kezdve azzal, hogy azt a penzt vissza is kell fizetni, hacsak nem kockazati befekteto tolta meg az otleted; vagy bevonni egy tarsat, aki viszont nagy valoszinuseggel el fogja teriteni a projectet, mert az o elkepzelese mas. Szoval kulso toket bevonni kockazatos, illetve irgalmatlan effort az, hogy eladd magad.

Marmost, ha nem akarsz kuncsorogni fillerekert, sajat penzt nem akarsz ra kolteni, ha nem muszaj, viszont idod se nagyon van, mert azt elviszi az 5x8 ora H-P, akkor ket lehetoseged van: hagyod a francba az egeszet, aztan 20 ev mulva a kocsmaban meseled a tobbieknek ket feles kozt, hogy "ezt en mar kitalaltam 20 eve, de azok a rohadekok valositottak meg 10 evvel kesobb", vagy pedig beleallsz, es kockaztatod az ertekes idoded, abban a remenyben, hogy amit alkotsz, az megeri a vegeredmenyt (korant sem egyertelmu).

En ebbol a szempontbol szerencses vagyok, mert alapvetoen sajat magamnak irom az appot, a sajat szuksegleteim kielegitesere, mert eddig senkinek se sikerult egy jol mukodo programot keszitenie erre a problemara. Nemhogy olcson, de egyaltalan... Tehat nekem van egy viziom, amit szeretnek megvalositani a magam boldogulasara. Es remenykedek abban, hogy ez masoknak is hasznos program lesz es hajlandoak is ra penzt aldozni.

Es ez sok lemondassal jar, nagyon sokkal. Az egyetlen lehetosegem az a sajat szabadidoben valo fejlesztes. Nem teljesen "elvesztegetett" ido, mert kozben tanulom az iOS/macOS fejlesztest is, amerre professzionalisan haladni szeretnek, de ha csak a tanulasra fokuszalnek, akkor biztos tobb szabadidom maradna. Miert nem vonok be kulso toket? 1. semmi kedvem gyozkodni embereket az igazamrol, mert vagy igazam van, vagy nincs, de a velemenyuk baromira nem erdekel. Majd azt eldontom a vegen en, hogy igazam volt-e, vagy se. 2. nekem ne szoljon bele senki abba, hogy mit, hogy csinalok, es nem akarok szamadassal tartozni senki fele se. (~Valve modell).

Szoval marad az, hogy sajat idomben, sajat kutfobol, sajat energiabefektetessel implementalom az otletet. Oregonnak is valaszolva fentebb: a 3 napos hetvege _nekem_ lenne jobb. Keresztbe tojom, hogy a komuves meg a Suzuki szervizes mit kezd a sajat idejevel. Majd talal valami hobbit, ha hasznosnak akarja erezni magat. Volt olyan ismerosom, aki Tesco raktaroskent dolgozott, mert a csaladot ugye etetni kell, mellette meg tolta az apja utan orokolt asztalos muhelyet, mert azt szerette csinalni. Meg ha nem is feltetlenul tudott belole eleg penzt csinalni akkoriban. Neki biztos tetszett volna a 4 napos munkahet. Persze, megitta a soret es megnezte a meccset, de aztan kiment a sufniba asztalokat javitani. Szoval az emberekben van tenni akaras, az emberekben van kuldetestudat, az emberekben van kreativitas... nem mindenkiben, es a 4 napos munkahet nem mindenkibol hozza ki a sztivjobszot, de itt a robotizacio hajnalan biztos, hogy a ketkezi munkasokra kellene szabni a tarsadalmi berendezkedest (barmilyen szarul is hangozzon a kerdes...)? Lehet inkabb az emberek kreativabb oldalat kene az eloterbe helyezni. Legyen az viragkoteszet, szobraszkodas, festeszet, vagy akar szoftverfejlesztes...

Szerk: de, hogy ne csak a levegobe beszeljek: Masfel ev alatt innen, idaig jutottam (ahogy latom a felvetel eleg laggolosra sikeredett (szerk3: itt egy mobil felvetel, csak hogy ne laggoljon)). Meg mindig nem erzem, hogy ez lenne az MVP, ahhoz azert meg jo par feature-t bele kell pakolnom, bugokat is javitani kell, plusz ha elerhetove teszem, onnantol kezdve supportalni is kell, backward compatibility/data migracio, azt meg meg nem vallalom. Viszont epp a hetvegen allitottam at az alap UI-t storyboard alaprol SwiftUI alapura, (tavaly osszel meg AppKitrol UIKit/Catalystra), ami egyreszt lehetoseget adott arra, hogy kiprobaljam a SwiftUI es UIKit integraciot, illetve egyszerubbe tette a tovabbi fejlesztest. Mivel az egesz projectet "naivan" kezdtem (keves iOS/macOS fejlesztoi tapasztalattal), igy meg egy jo adag refaktoralas is benne van a dologban, de nyilvan menet kozben egyre jobba es jobba valik a kod. (Eles release elotti rendrakas valoszinuleg hasznos lesz karbantartas szempontjabol). 

Az elso valtozatot, a bongeszos, primitiv prototipust nagyon nehezen adtam volna el barkinek is, mint egy otletet, amibe erdemes lehet penzt tenni. Masfel ev elteltevel, mar nagyobb esellyel ugranek neki a dolognak, holott az otlet ugyanaz. Viszont kozben a dolog nagy reszet mar amugyis implementaltam, szoval akkor miert is ne adjam ki csak sajat magam? :) Igy nem kot hatarido, es csak a sajat kepzeletem szab hatart annak, hogy mi legyen megvalositva. Es meg van jo par otletem :)

Szerk2:kotelezo peldabeszed:

https://www.youtube.com/watch?v=LkCkCPfDmqQ (0:52)

Az egesz album zsenialis, de valahogy nem talalom mostmar a YT-on.

And the old man said:
“I thought you said you wanted to be successful?”
He said: “I do.”
...
he said:
“When you want to succeed as bad as
you wanna breathe than you will be successful.”

I don’t know how many of you all got asthma here today?
If you ever had a asthma attack before your short of breath S.O.B shortness of breath,
you wheezing (breath sound) the only thing
you trying to do is get some air.
You don’t care about no basketball game,
you don’t care about what’s on T.V.,
you don’t care about nobody calling you,
you don’t care about a party.
The only thing you care about
when you trying to breathe is to get some fresh air.
That’s it!
And when you get to the point
where all you wanna do is
be is successful as bad as
you wanna breathe then you will be successful.
And I’m here to tell you that number one,
most of you say you wanna be successful
but you don’t want it bad, you just kind of want it.
You don’t want it bad than you wanna party.
You don’t want it as much as you want to be cool.
Most of you don’t want success as much as you want sleep.
Some of you love sleep more than you love success.
And I’m here to tell you today,
if your going to be successful
you gotta be willing to give up sleep.

Eric Thomas