( TCH | 2020. 02. 24., h – 12:25 )

> Eredmény szempontjából mindegy, mert még mindig csak egy lineáris szorzó.

Ennyire azért csak nincs tán reggel; neked mindegy, hogy 7 óra, vagy 3584? :P

> Feltételezzük a következetes átírást valamely séma szerint. (nem feltétlenül a cél az összes átírás kipróbálása, csak a leggyakrabbié - ahogy a szótárunkban is csak 5000 gyakori volt, nem az összes). Ahogy te is mondtad: először végigpróbáljuk a gyorsabb megoldást (kisebb szótár), ha nem jön be, megyünk a nagyobbra (itt a minden cserélhető karakter minden lehetséges cserére váltása).

Ezzel van egy pici baj: azt még csak ki lehet ókumlálni, hogy a "kecske" az mindenki által ismert, közönséges szó, a "fotonemisszió" meg nem, de mit jelent nálad, hogy "gyakori lítszpík átírás"? :) Úgy le szokták írni, hogy K3cske, de úgy nem, hogy kecsK3? Ezt miből gondolod, van valami statisztikai alapod rá, vagy akármi?
([GN_MODE]"leggyakrabbié", ilyen szó nincsen, hogy "gyakrabb", összemostad a gyakori és gyakran szavak középfokát; van "gyakrabban" ami (általában) történést jelöl, meg van "gyakoribb", ami előfordulást, minket ez utóbbi érdekel, szóval "leggyakoribbé", de ez se jó még, mert egyes szám és itt szavakról beszéltünk, tehát "leggyakoribbaké".[/GN_MODE])

> De szerintem simán 10^3 (az első karakternek választunk egy helyet, ettől függetlenül a második karakternek választunk egy helyet, és ezektől függetlenül a harmadik karakternek választunk egy helyet).

Ha mind a hármat rakhatom egymás mellé, az 10 lehetőség. Ha 2:1-es csoportban rakom le, az 110. Ha 1:1:1-es csoportokban, akkor az 990. Ezek közt ismétlődés és átfedés nincsen. Ez 1110 lehetőség.

> Nope, ez benne volt a 95^3-ban, ha sorrend-függőként n alatt a k lenne

Igaz, abban az ismétlődés már benne van. Akkor /6 és kb. 9 nap lesz a végeredmény. Azért az sem pár óra...vagy 90 másodperc, mint a correct horse...

> Pedig az, mert - gyakoribb előbb ;) - az XKCD-s Troubador-hoz elég egy kettes szoró (kis- és nagy kezdőbetű). Ha az nem jött be, akkor jöhet a 2^11-es szorzó, mert még bármelyik is lehet nagybetűs.

Az XKCD nem mondta, hogy kezdd nagybetűvel, csak azzal kezdte. Bármelyiket írhatták volna naggyal.