( azbest | 2020. 02. 19., sze - 14:37 )

Igen, részben ezért is keztem az egészbe. Az arduino és motorvezérlők, más hasonló mechanikai kütyük ilyen szinten kimaradtak korábban. Igaz azóta már messze túlhaladta ezt a technika, azaz most már fillérekért vannak 32 bites boardok is, de jó látókört szélesíteni.

Meg az is igaz, hogy meló mellett, kiküldetések közt simán elfér a 3-4 hónapos átfutási idő is néhány mókához, mire kínából ideérnek a különböző dolgaim. Az is érdekes volt, hogy ekkor jöttem rá, mennyire nincs felszerelve barkácseszközökkel a háztartásom. Szóval csavarhúzótól a fűrészeken át a tolómérőn és a multiméteren át sokféle kiegészítő be lett szerezve. A rengeteg féle és forma csavarokról nem is beszélve, amit mint kiderült itthon még szegeden sem egyszerű beszerezni (pláne nem olcsó itthon). Meg persze a fogyó alkatrészekből előre berendelek mindig kínából, hogy ha hónapok múlva kell valami, akkor legyen kéznél. Csak nem árt már rendszereznem a dolgokat jobban, mert most van némi őskáosz emiatt :D

A nyomtatás egyébként az anyagok ismerete, viselkedése valamint a mechanikus dolgok mentén is érdekesek. Például, hogy ha bizonyos téren fejlesztek valamit, akkor lehet más téren romlik valami. Mert például a merevítés pontosság szempontjából javít a minőségen, viszont a lazább felépítés jobban elnyeli a rezgéseket. Vagy épp nő a súly, ami megint csak mellékhatásként behoz mást is. Rendszerben kell szemlélni az egészet. Van, hogy fél év múlva visszaolvasva egy kommentemet a szomszédos ph topicban a homlokomra csapok, hogy bakker most már triviálisnak tűnik, hogy akkor mi lehetett a baj. És mivel elméleti fizikus kevés van a témában, így sokszor hiedelmek is terjednek, amit a gyakorlati tapasztalatok tudnak jobb irányba terelni, meghogy a mások szerint triviális állításoknak is érdemes utánaolvasni, egészen a forrásig, hogy miért hozták létre azt az adott dolgot (pl tl smooter, mert szinte mindenütt el vannak tévedve vele kapcsolatban)

https://prohardver.hu/tema/minden_ami_3d_nyomtatas/friss.html