( osod88 | 2020. 02. 15., szo - 15:46 )

Megvannak a hátulütői, természetesen itt sem tökéletes minden, de nem ennyire fekete-fehér. Normális biztosítást kell kötni a munkáltatón keresztül (minimum creditable coverage), akkor csak az önrészt kell fizetned. Amit írsz, az ilyen biztosítással nem fordulhat elő. Akkor igen, ha valami non-MCC himihumit kötsz, sajnos az emberek nem olvasnak utána rendesen.

Egyébként a medical debt az nem ugyanolyan mintha egy banknak tartoznál konkrét összeggel. Egyrészt alkudható, ha van fizetési hajnaldóság, másrészt amíg bármennyit fizetsz, akár havi pár dollárt, nem kerülhet végrehajtásra. Épp most változtattak a credit score rendszeren is, kevésbé értékeli negatívan az ilyen tartozást.

Hogy a gépek milyenek, azt nem tudom megítélni, de pont van friss élményem két családtaggal a János kórházból. Leírhatatlan húgyszag, ragadós padló, iszonyatos állapotok a belgyógyon, orvost lasszóval kell fogni és ha éppen találsz akkor is lepattint, a betegre rá se néz, a nővérek meg elképesztően belefásultak a munkájukba (azért a pénzért és munkarendért meg nem csoda). A kardiológián meg nincs hely, pitvar fibrillációval elküldik a belgyógyra, aztán aláíratják vele a papírt hogy saját kérésére hazamegy. Ez ellátás?

Őszintén szólva, én inkább fizetek csak lássanak el tisztességesen.

A nyugdíj megint csak utánajárás és utánaolvasás kérdése. Mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő 401k portfoliót és emellett van még social security is (ok ez nem elég önmagában). Miért bíznám ezt másra?

Lehet, hogy Washingtonban van urambátyám rendszer, sőt inkább biztos, azonban ez nincs akkora hatással az én átlagjóska életemre, mint otthon. Otthon már egy autóátírás is néha leküzdhetetlen bürokráciába ütközik, és fizetheted az intézőembert aki lefizeti akiket kell. És mindennel ez megy, az építkezéstől kezdve a kenőpénzes rendőrökön át a hálapénz rendszerig. Olyan szinten bele van szőve ez a társadalomba, hogy ez már szerintem kiirthatatlan. Ez itt elképzelhetetlen, egy átlagos amerikainak eszébe sem jut hogy létezik ilyen.

Oktatás részhez nem tudok mit hozzáfűzni, nem jártam itt iskolába. Azonban az ismerőseim akik itt jártak, semmivel nem butábbak mint bármelyik otthoni ismerősöm.

És jó sok segghülye ember is van, ugyanúgy ahogy bárhol máshol a világon.