( Dwokfur | 2020. 02. 15., szo - 14:07 )

"Már 27 évesen meguntam, mi lenne 60-ig?"

Különbözünk, mert most 43 évesen már talán 30 éve ugyanarra futok a Duna mellett és nem tudom megunni.

"Rettenetes állapotú egészségügyet"

Azért az USA egészségügyének is megvannak a hátulütői. Mi lesz majd, ha kapsz mondjuk egy limfómát? Aminek mondjuk 500.000 USD a kezelése és azt csak részben téríti a biztosítód?

Konkrétan dolgoztam egyébként kint 1 évet. Annyit a helyről, hogy ott hajtották végre az első veseátültetést. A gép, amivel a méréseket végeztük semmivel sem volt jobb, mint az itthoni.

Az lehet, hogy csillog-villog minden a kórházban és az aulában egy 15x10m-es Amerikai zászló lóg, de a második nap már próbálják hazahúzni a belüket, mert olyan számlát kapnak, hogy a fülük ketté áll. Jó, mondjuk nekem egyetemi biztosításom volt, de ha egy súlyos betegséget kaptam volna, akkor még úgy is elég mélyen a zsebembe kellett volna nyúlnom. Apropó: mi lenne itthon, ha egy kórház aulájában a két mozgólépcső közé egy 15x10m-es magyar zászlót lógatnának? Arról ne is beszéljünk, hogy mi van a pénzükön! Ezért irigylem az Amerikaiakat.

Michael Moore forgatott is egy filmet az ottani Eü fonákjáról, amiben vannak igazságok (súlyos betegséggel nem tudsz biztosítót váltani; a biztosítóknál külön részleg foglalkozik azzal, hogy indokot találjon miért nem kell finanszírozniuk egy kezelést/vizsgálatot és szép jutalmakat adnak a teljesítmény alapján), de közben meg odáig merészkedett, hogy a komcsi Kuba rendszerét éltette. Aztán mégsem jár minden, a filmet megrendelő Demokrata politikus és seggnyaló kezeltetni magát Kubába...

"nem túl fényes nyugdíjat"

Hogy is van az a nyugdíj Amerikában? Véletlen rosszul forgatja a szakszervezet vagy a vállalat a megtakarítást és ugrott? Vagy magadnak teszel félre? Ha sok pénzed van, akkor jobban járhatsz arányaiban, mint egy központi rendszerrel, de egy Sanders-féle nézetből ez meg nem olyan igazságos - ugye.

"urambátyám rendszert"

Urambátyám rendszer Amerikában is van, tudok neked példákkal szolgálni. A politikában is ugyanúgy megvannak az érdekcsoportok, csak be van csomagolva csomagolópapírba és masnit kötnek rá. Nem véletlen vannak ott is folyamatos botrányok. Persze lehet a homokba dugni az embernek a fejét, de jobb ha inkább észreveszi ezt. Jó pár született amerikaival találkoztam, akik naivak és ezért könnyű őket megvezetni. A híres amerikai oktatási rendszer nem tudta átadni a kritikus gondolkodást? Ebből a szempontból előnyben vannak a Kelet-Európaiak.

"a gyerek agyát kimossák az iskolában pártpropagandával"

Érdekes, onnan pedig azt hallani, hogy hülyéket nevelnek, hacsak nincs egy valag pénzed magániskolára. Ha pedig speciális nevelést igényel a gyermeked, akkor más kerületbe kell költöznöd, hogy megfelelő iskolába járathasd (San Francisco/CA, Bay Area! - szóval nem egy Kansasi farmról beszélünk), különben ugrott a szerencséd (meg a gyerekedé). Meg arról panaszkodnak, hogy nem elég tudományos az oktatás (evolúció tagadás pl.) - szintén Demokrata hangok, amiben megintcsak van igazság.

Most ennyi.