( osod88 | 2020. 02. 14., p - 14:09 )

Különböző embereknek más-más értékrendjük van. De ettől nem feltétlenül hülyék. Nekem például egyáltalán nem fontos hogy 60-70 évet éljek egy helyen. A családom jóléte viszont fontosabb, a szűk család velem van, az otthoniak meg örülnek minden egyes hazaküldött forintnak. Magyarország valóban szép, de egy év alatt simán bejárható hétvégi kirándulások alkalmával. Mi a jó abban, hogy állandóan ugyanoda járkál vissza az ember egy ilyen kicsi országban? Ettől konkrétan bezártságérzésem van, hülyén érezném magam, ha már ötödjére mennék ugyanoda. Már 27 évesen meguntam, mi lenne 60-ig?

Még ha eltekintünk attól hogy halálra van adóztatva minden, rendszeresen az EU országokba átjárkálni aránylag drága Magyarországról - épp 340 forint egy euro. Azt fáj forintból finanszírozni. Autózni szintén drága, mert 2x annyiba kerül az üzemanyag. Megint a korlátozottság és bezártság érzés. Megfosztanak ezzel is a szabadságomtól, azt én nehezen viselem.

Az adók konkrétan ledolgozott évektől fosztanak meg. Gondolj bele, a keservesen megkeresett bruttód kb. felét elveszik és még a nettódból is áfát fizetsz minden termékre. És mit kapsz érte cserébe? Rettenetes állapotú egészségügyet, rossz utakat, nem túl fényes nyugdíjat, elnyomó bürokráciát, urambátyám rendszert, a gyerek agyát kimossák az iskolában pártpropagandával.

Itt is elmehetek neves előadók közönségelőadásaira, sőt olyanokéra is, akik az életükbe nem fogják betenni a lábukat Magyarországra. Az otthon maradással rengeteg mindenről le kéne mondani. Illetve nem feltétlenül, ha a felső 10 ezer része az ember, gazdagnak lenni mindenhol könnyű.

Itt mint átlagjózsi, felülök egy gépre és potom pénzből 3 órán belül a trópusokon lehetek, ahol még olcsóbb is minden. Vagy megyek másfél órát északra, és motoros szánozhatok télen, jetskizhetek nyáron ha ahhoz van kedvem. És nem a Dunán. A lényeg az, hogy ezekhez itt nem kell gazdagnak lennem.

Számomra ezek fontosabbak, mint a szűk közösség, aminek egyébként már a 3/4-ed része szintén valahol külföldön él.