( rpsoft | 2020. 02. 13., cs - 12:05 )

Ha ez így lenne, akkor folyton félreértenék egymást az emberek. A beszélt nyelvben már elég kevesen különböztetik meg a kettőt, és még akkor sem mindig hallható, de ha a hallgató intelligens, akkor mégis (szinte) mindig tudja, eljutott hozzá az információ, tehát kifejeztük a különbséget. Pontosan tudjuk, hogy mikor melyikről van szó:

"a rendelőbe viszem a hörcsögömet" = elviszem az állatorvoshoz (nem pedig felemelem a rendelőt, benne a hörcsöggel, és elviszem nyaralni)

"a ketrecbe viszem a hörcsögömet" = nem a zsebemben, mert onnan kiszökne (ha pl. a rendelőbe viszem), de lehet, hogy a ketrecbe (ha épp megtaláltam a nappaliban)

A különbséget a beszélgetés környező mondatai fejezik ki, vagy esetleg valami közös tudás a beszélő és a hallgató között (amit lehet, hogy most nem kell elmondani).

Ettől még lehet, hogy a -ba/-be és a -ban/-ben megkülönböztetése neked nem tetszik (nekem sem), de szerintem anélkül is ki tudjuk fejezni, amit mondani akarunk. És attól még, hogy valami nekem nem tetszik, még lehet értéksemleges.