( zslaszlo | 2020. 02. 13., cs - 10:45 )

Szerkesztve: 2020. 02. 13., cs - 10:58

Szeretnék e ponton elhatárolódni a nyelvtannáciktól. Engem sokan megróttak már, hogy esetenként nem követek ilyen meg olyan helyesírási szabályokat - legutóbb például azért kaptam meg a kiosztást mert egy bizonyos ősállat nevét úgy írtam hogy mammut, azaz 2 darab „m” betűvel, s nem így: mamut. Hát, az ilyesmit ballisztikus ívben le...m! Az ÉN GYERMEKKOROMBAN még az volt a szabályzat hogy az mammut. Nem vagyok hajlandó újratanulni a helyesírást X évenként mert pár semmittevő az Akadémián hosszas köldöknézés után kitalálja hogy felforgatja a korábbi rendszert, csak azért mert miért ne! Még indokolt is lenne az 1 „m”-es alak bevezetése, ha mára mindenki így mondaná. DE NEM ÍGY VAN. Én, ha beszélek, igenis 2 darab „em-betűvel” ejtem ki e szót, tehát így is írom le, mert egyik legfőbb elv az írásban amúgy is a beszélt - s emiatt elsődlegesnek tekinthető - nyelv hű visszaadása!

1. Mint már előttem is leírták a mamut és a mammut két külön állatfaj. (http://kunymuzeum.hu/honap-mutargya/mamut-vagy-mammut)

2. Én ugyan fiatalabb vagyok, de az én gyermekkoromban pl a nyitva tartás egy szó volt, most külön írjuk. Számomra nem okoz problémát ez, ha holnaptól azt találja az akadémia, hogy újra egybe írandó, hát egybe írom. Addig külön.

3. Az, hogy te hogy ejted ki az egy dolog. Én a mamutot 1 m-el ejtem, a masztodont kettővel, mert tudom mi a két állat közt a különbség.

4. A köldöknézők igyekeznek a dinamikusan változó beszélt nyelv változásaihoz igazítani az írott formát. Szerk.: a köldöknézők másik neve: tanult szakember. Tudod, aki ért ahhoz amit csinál. Én sem pofázok bele hogyan hegeszti a csövet a gázos, mert nem értek hozzá, minta ahogyan a tanult informatikust sem fogom kioktatni hogy mit miért hova kábelezzen, ha nem értek a topológiához. Egyszerű dolog ez...

5. Vicces, hogy te eldöntöd mi az érték semleges és mi nem. Ezért van szükség központi intézetre, mert másként mindenki írhatna ahogyan akar...