( juliusk | 2020. 02. 08., szo – 20:14 )

A vádak alapján az Apple becsapta a fogyasztóit, megkárosította őket, ami ráadásul felesleges környezetszennyezéshez is vezetett. Most azt tegyük félre, mi volt a valós mögöttes ok, ez csak hitvitához vezetne. Ha bármilyen cég ilyet csinál, szerinted nem dolga a fogyasztóvédelemnek odacsapni? Ha pedig dolga, akkor mégis mivel tehetné, ha nem pénzbírságok kiszabásával? Mert ha a cég termékeinek árusítását korlátozná mondjuk Franciaország, akkor meg az lenne a baj, elvégre azt is a fogyasztók szívják meg, illetve az alkalmazottak.

>fizet a francia államnak 25misi euró büntit, amit abból a pénzből ad a francia államnak, amit a fogyasztóitól szedett be, tehát francia állampolgároktól is. Végülis akkor végső soron ez egy plusz adó, amit az apple userek fizetnek meg

Ezt az apple userek már megfizették tudtukon kívül, mivel az alma minden bizonnyal kalkulál minden döntés előtt a várható büntetéseket is számba véve egy várható megtérüléssel. A kérdés az, hogy amikor kiderül a turpisság, hogy ezért a pénzért mégis csak palira vette a felhasználóit a cég, akkor odasóz-e egy jó nagyot állam bácsi és elszedi-e ezt az összeget, elkerülve az esetleges jövőbeli hasonló trükközéseket, vagy csak ül a szent kapitalista versenyről ábrándozva és a tökét vakarja. Utóbbi esetben csak azt éri el, hogy a büntetésre előzetesen felszámolt tartalék az árból (az "adó" a te értelmezésed szerint) a részvényesek meg a Timkukk zsebében landol, következő alkalommal meg duplaígy lesz madárnak nézve a kedves vásárló, egészen addig emelve a téten amíg végre az állami gépezet meg nem moccan.

Sajnos a büntetés összegét tekintve a francia állam az előbbi esetben hiszi magát, de én attól tartok, a valóság inkább az utóbbi felé húz.