( saabi | 2020. 01. 30., cs – 08:09 )

Igen, nagyából erre számítottam, hogy a tipikus hőzöngő úgy reklamál bármiért is, hogy köze sincs hozzá. Nos, azzal nincs gondom, ha az EU-ban szabványosítani akarják a _töltő_oldali_ csatlakozót, de a telefonon hagyják békén ami van. Az kizárólag a telefon gyártójára és használójára tartozik. 
Az iPhone 5-t 2012-ben mutatták be, ebben volt először Lightning csatlakozó. Ez váltotta le a korábbi, 30 pines csatlakozót, mely 2001-ben lett bevezetve az első iPoddal. Tehát a 30 pines csatlakozó tizenegy évig volt használatban, a Lightning pedig most tart a nyolcadik évében. Úgy tűnik, az Apple nem nagyon igyekszik szivatni az ügyfeleit gyakori csatlakozóváltással.

A Lightning legnagyobb előnye a unidirectional kivitele volt (nem kell pozícióba forgatni), amit az USB-C 2014-óta tud. Hogyan is kellett volna akkor USB-C-t bevezetni 2012-ben? Vagy cserélt volna csatlakozót az elmúlt nyolc évben, megszivatva minden ügyfelét egy újabb periféria/kábel cserével? Emlékszem, már a 30pin-Lighting váltás is rengeteg felháborodást hozott, nem csak kábelek mentek a levesbe, hanem sok periféria is. (nekem pl. volt egy LG blu-ray lejátszóm, amibe iPod dockot építettek. Na, ez például nem használható a váltás után készült eszközökkel)
Én hibának az iPad Próra helyezett USB-C csatlakozót látom. Ráadásul felesleges volt, hiszen van Lightning-USB-C kábel.