( asch | 2020. 01. 29., sze - 01:44 )

A glikogén raktárakat szerintem rosszul tudod. Amit én olvastam (disclaimar: szintén nem vagyok orvos):

* Ketogén anyagcsere mellett is van ami cukorral üzemel, talán pont az idegrendszernek mindenképpen kell cukor a ketonok mellé is. Nem sok, de valamennyi mindig kell. Ezt a testünk elő tudja állítani, kb napi 50-60g mennyiség ez. Pont emiatt a vércukorszint sosem eshet le teljesen, a testünk egy ideális szintre szabályozza mindig.

 * Az izmok glikogén raktárait a testünk tele tölti szépen lassan. Ez azért lényeges, mert ha hirtelen nagy erőfeszítésre van szükségünk, azt ebből tudja az izom csinálni. A legnagyobb erőfeszítés esetén valami anaerób folyamattal tud az izom energiát hadrendbe állítani, és ilyenkor használja a legtöbb glikogént fel. Logikus, hogy ha az izom glikogénraktárai üresek, akkor ezek feltöltése prioritássá válik, mivel a hirtelen hadrafogható erő a túlélés fontos faktora vad körülmények között.

 * Az izmokból a cukor nem jön ki, csak be megy. A bemenethez kell az inzulin. De hogy mennyi inzulin kell hozzá, az az úgynevezett inzulinérzékenységen is múlik: ha alacsony inzulinszint mellett edzünk, az növeli az inzulinérzékenységet. Ki pedig a bomlástermékei jönnek csak. Tehát hiába van rengeteg glikogénünk tárolva, ezzel nem tudja növelni a vércukorszintet a szervezet.

 * A vércukorszint szabályozva van, sosem megy kb 4 alá, és valahol 4 és 5 között van az ideális értéke. Ketogén étrend esetén sem megy lejjebb. Az inzulinszint viszont valóban nagyon alacsonyra le tud menni, így a vérből a cukor nem jut be az izmokba. Viszont az agyba a cukorfüggő anyagcseréhez szükséges mennyiségnek be kell jutnia, annyi inzulin mindig termelődik, ha nem termelődne, az halálos volna.

 * A máj glikogénraktára is szabályozva van, ez sem ürül ki teljesen sosem, illetve visszatöltődik ketogén mellett is. Ezt használja a szervezet arra, hogy a vércukorszintet felfelé szabályozza. Tehát ha hirtelen több cukor kell, mint amit szintetizálni tud, akkor ebből a raktárból pótolja a máj. Ha pedig a raktár szintje alacsony, akkor a szintetizálást fejlebb sórfolja, amig meg nem telnek a raktárak. (AFAIK a szintetizálást is a máj csinálja, talán zsírokból. Pontosan nem tudom, de a lényeg, hogy a saját zsírtartalékunkból is elő tudja állítani valahogyan, ha nem eszünk egy hétig, akkor sem esik le a vércukorszintünk.)

 * Ha van a táplálékban cukor, akkor az először a máj, és az izmok raktárait tölti. Aztán ha ezek megteltek, akkor alakulnak zsírrá.