( martonmiklos | 2020. 01. 23., cs – 10:19 )

A régebbi (nem TypeC-n tölthető) Lenovo gépek töltőjének kisfesz kábelében 3 ér van:

    - GND
    - +19V
    - Jeltű: a Lenovo esetében erre a vonalra a töltő egy 1V körüli* jelet ad ki, amivel a töltő típusa (teljesítménye) azonosítható

A jeltűn lévő feszültséget az alaplapon lévő SuperIO becenevű alkatrész méri, amelynek bemenete nem tolerál nagyobb feszültséget mint a SuperIO táp (jellemzően 3.3V).
A te gépedhez nincs elérhető kapcsolási rajz még, de a közkézen forgó régebbi Thinkpad rajzok alapján úgy tűnik, hogy a Lenovo ezt a szálat az újabb gépeiben mindenfajta érdemleges védelem nélkül kötötte be direktben a SuperIO-ba.

Tehát ha a kisfesz kábelt úgy rágja meg a kutya vagy olyan szerencsétlenül törik meg a használat során, hogy a +19V szál hozzáér a jelvezetékhez, az nagy valószínűséggel a SuperIO halálát okozza majd, ami működésképtelenné teszi az alaplapot. Erre utalt p2pking, habár az összes tecsős Lenovo SuperIO-t cserélgető videó gyökérokát erre fogni -- hogy is fogalmazzak -- erőteljes csúsztatás.

Mielőtt a retardáltak előjönnek, hogy a jeltű a sátán műve amivel a gonoszgeci gyártók megakadályozzák, hogy másik töltőt használj:
Nem, sem a töltőnek nem tesz jót ha nagyobb teljesítményű gépet üzemeltetnek róla, sem az alaplapnak, ha az elvásott kábel elvékonyodott szálain megnőtt ellenállása miatt kapcsolgatni kell akku-külsőtáp között a teljesítményigény megugrás esetén.

Régen volt egy Asus X51-em aminek nem jeltűs a tápja, egyszer csak azt vettem észre, hogy néha a CPU 100%-on pörög és nincs processz ami ezt okozná. Végül egy haverom fogta meg véletlenül a töltőm kábelét és szólt, hogy igen meleg néhány ponton. A kábel megtöréseinél a GND harizsnya részei leszakadtak, megnövelve ezeken a pontokon az ellenállást. Amikor a gép elkezdett valamiért nagyobb áramot felvenni a megnövekedett ellenálláson nagyobb fesz esett (ez elfűtődött), és a laptop bejövő tápfesze
pedig beesett, ami miatt a gép átkapcsolt akkus üzemmódra. Mivel ilyenkor a töltőáram megszűnik a töltő felől érkező betápfesz visszaáll, majd minden kezdődik előlről gép felépítéstől függően másodpercenként többször is. Na ez nem tesz jót sem a tápoknak, sem a töltőnek.

* Nem vizsgáltam személyesen egyetlen Lenovo töltő kapcsolását sem, ezt a feszültségszintet hallomásból tudom, az is lehet, hogy kommunikáció zajlik ezen a vonalon, de ez a probléma szempontjából irreleváns.