( TCH | 2020. 01. 13., h - 21:39 )

> Még mindig nem érted te sem, hogy attól, hogy a számítógéped a szobádban van, még nem tehetsz meg vele bármit.

De én ezt tudom. Csak te olyan dolgok közé teszel most már egyenlőségjelet, ami minden abszurditáson túlmutat.

> Ha egy vírust készítesz arra, hogy kerülje meg egy szolgáltatás normál működését és ráveszel másokat arra, hogy megfertőzzék a gépüket vele önként, attól még bűncselekmény ez.

Ez nem ekvivalens azzal, hogy valamit nem engedek be a gépemre. És nem is ekvivalens az adblockerekkel.

> A pszichológiai manipuláció (social engineering) is része gyakran a támadásoknak. A blokkoló addonok terjesztése is erősen hasonlít más átverésekhez. S nem is titkolt célja ezeknek az, hogy szolgáltatásoknak kárt okozzon, illetéktelen hozzáférést tegyen lehetővé.

Ez most komoly...?

> Nem csak egy txt fájl átírásáról van szó, hanem arról, hogy lényegében botnetként ott van a gépek jelentős részén az addon, ami használja. Távolról lehet utasítani a blokkoló hálózatot, hogy minek a működését kell megzavarni, hol kell kárt okozni, szerződést kijátszani.

Te most vagy megzakkantál, vagy trollkodsz. Adblocker === távolról irányított botnet és tömeges károkozás. Mert a rulelist frissítése az távolról kiadott parancs, a reklám kiblokkolása pedig bűncselekmény. Ez most már olyan gusztustalan szintű belemagyarázás, hergelés az adblockerek ellen, hogy azt semminő emberi terminológia le nem írhatja. Ennyi erővel tiltsuk be az összes operációs rendszert, hiszen van benne /etc/hosts, amivel domaineket lehet kiblokkolni. És az operációs rendszer le is tudja frissíteni. A frissítéseket pedig távolról kontrollálják, tehát tkp. az oprendszerek által fertőzött gépek halmaza tekinthető botnetnek. Ez mind ugyanúgy beleillik a te kis elméletedbe. Nem érzed abszurdnak?
Mondd, mi bajod van? Érdekelt vagy az online reklámbizniszben?

> Talán a legközelebbi hasonlónak mondható terület az előfizetéses hagyományos tévé. Ott is a te szobádban van a készülék és tied a vevő készülék. De, ha kikerülöd a szolgáltatás védelmét, azzal igencsak megsérted a törvényt és a szolgáltatás feltételeit is. És ne mentegetőzz azzal, hogy te nem kötöttél szerződést, mert maga a használat egyben a szolgáltatás feltételeinek elfogadását jelenti. Ami szerződés.

Ha lenne is TV előfizetésem, az biztos nem lenne benne, hogy nem szűrhetem ki a reklámokat. Már csak azért sem, mert nem a szolgáltató adja a reklámot, hanem a TV csatorna én pedig nem velük kötöttem szerződést. Ennyi erővel rommá kéne perelni mindenkit, aki elkapcsol a reklámról. Márpedig semmiféle szabályozás nincs arra, hogy nem kapcsolhatom ki vagy el a TV-t, ha reklám van.

> Ha pedig másokkal is megosztod ("de hát csak egy txt") és elkapnak, akkor rendőrségi rajtaütés és komoly büntetőeljárás a jutalmad.

Na, erre befizetek. Mutass egy törvényt, ami arra vonatkozik, hogy nem oszthatom meg azt, hogy mit nem engedek be a gépemre. Ez olyan, mintha azt mondanám valahol publikus helyen, hogy én nem nézek meg X műsort és ezért elvinne a yard, hogy én ezzel kárt okoztam az X műsort készítőknek és sugárzóknak. Ezt ugye nem gondolod komolyan.

> Szóval nem kell fullba nyomni a kretént. Csupán azért nem léptek még fel ilyen erélyesen az online tartalmak kapcsán, mivel még nem érte el azt a kritikus szintet a helyzet, amikor már hatósági segítséggel kell visszaverni a jogsértést, különben tönkreteszik a csalók a céget.

Ha ez komoly, akkor te nyomod fullba a kretént. De olyan szinten, hogy az már nagyon durva. Mert majd te megmondod, hogy az emberek mit szűrhetnek ki a net vagy a TV adás szennyéből. Aki pedig ilyesmivel próbálkozik, azt azonnali hatállyal le kell csukni, szerinted. "Bíróúrkérem, a vádlott el mert kapcsolni a rekláVERSENYZONGORA ÁLTALI HALÁLRA ÍTÉLEM!"