( vl | 2019. 12. 17., k – 22:55 )

A fenti példában a systemd-t 37 ember sorolta előre, de a többit opciónként csak 9-9.

Nem. Még mindig nem érted :)

Van 8 választási lehetőség. Mindegyiket mindegyik másikkal párba kell állítani, tehát 8x7/2 = 28 különböző párosítást tudsz előállítani. Ebből egy-egy választás pontosan 7-ben lesz érintett (hiszen 7 másik választási lehetőség van).

Minden egyes párbajban pontosan kettő választási lehetőség érintett, őket vizsgáljuk. Az összes szavazónál megnézzük, hogy hanyadik nála a preferencialistáján az egyik, meg a másik ebből a kettőből. Az adott vizsgálatnál a többi 6 választást leszarjuk. Csak ezt a kettőt nézzük. Amelyik szavazónál az egyik van előrébb (nem az első helyen, hanem a másikhoz képest előrébb!!!!!!!), az illető azt választotta a kettőből, akinél a másik van előrébb, az a másikat választotta. Ebből kijön az adott párra, hogy hányan akarják inkább az egyiket, és hányan a másikat. Amelyik választást többen akarják, az nyeri a kettő párbaját. 

Miután mind a 28 párbajt kiszámoltuk, minden egyes választási lehetőségnél az ő 7 párbajából megszámoljuk, hogy hányat nyert ( = hány másik választási lehetőség van, amihez képest ő a választók többségénél preferáltabb). Ez ugye egy 0..7 közötti szám lesz. Na ebből nézzük a legnagyobbat (vagy legnagyobbakat). És ez az a pont, ahol nem tud nyerni az a választási lehetőség, amit a választók >50%-a utolsó helyre rangsorol, mert annál ez a szám 0 lesz.