( denesb | 2019. 12. 12., cs – 09:40 )

A szarkasztikus hozzászólásom ami nagyon túlzó volt egy olyan hozzászólásra volt válasz ami az egész Freedesktop.org-ot kihajitaná a rákba.

Én nem vagyok a választás ellen. Sőt, örülnék ha a Debian megszavazná egy alternatív init rendszer támogatását, mivel az ellenkezője valószínüleg a systemd ellenzők exodusával járna, ami egyrészt már meg is történt, lásd Devuan. Mindenképp jó lenne ha legalább elvi szinten megtartanák egy alternatív init rendszer támogatását. A monokultúra pont olyan káros mint a teljes káosz.

Én azon bosszankodtam fel, hogy egyes hozzászólások amellett érveltek, hogy ki kéne dobni a systemd-t teljesen. Ez szerintem jelenleg nem realisztikus. Nemrég szavazták meg, hogy az legyen az alapértelmezett, azt a szavazást nem lehet csak így érvényteleníteni.

A műszaki érvekkel kapcsolatban csak annyit, hogy egy bizonyos szinten túl elkezd szubjektív lenni. Egy darab kódról lehet teljesen objektíven vitatkozni mert vannak megkérdőjelezhetetlen igazságok. Egy rendszer designról már kevésbé lehet, mivel minden design-nak vannak előnyei és hátrányai, és az, hogy mi a legjobb az attól függ, hogy valakinek az előnyök vagy hátrányok nyomnak többet a latban. Vegyük pl. a bináris loggolást. Ellenzői szerint korruptálható, nem kereshető, csak a systemctl eszközeivel, tehát bezár és korlátoz. Támogatói szerint egy csomó új lehetőséget tár fel, a korruptálódás nem valós veszély és különben is aki nagyon ragaszkodik a szöveghez annak ott a syslog-ng. Az, hogy valakinek a bináris loggolás előny vagy hátrány az mind attól függ, hogy az előnyei vagy hátrányai fontosabbak neki. Nincs univerzális igazság. Ezen vitatkozni nem produktív amit az is bizonyít, hogy ez a vita ami első perctől elkezdődött, mai napig nincs lezárva. Pont mint a vim vs. emacs.

Amúgy engem semmilyen érzelmi szálak nem kötnek a systemd-hez. Ha lenne egy olyan alternatíva ami teljesen kiváltaná és ugyanolyan elterjedt lenne zokszó nélkül átállnák. Továbbá nem akarom mások választási lehetőségeit korlátozni. Amit akarok az "béke". Nagyon bosszant amikor azt látom, hogy egyesek újra kezdenék a pár évvel ezelőtti szarvihart az alapértelemezett init rendszer körül. Örülök, hogy végre "szélcsend" van (de lehet, hogy csak én dugtam a fejem a homokba).

Elnézést kérek ha neked az jött át, hogy én téged a systemd-re akarlak ráerőltetni. Nem ez a szándékom és ha neked ez jött át az vszleg az én szerencsétlen fogalmazásomnak köszönhető.