( TCH | 2019. 12. 11., sze – 22:41 )

> Abból a szempontból nem, hogy ha csak azt akarod nézni, hogy pro-systemd/anti-systemd, akkor effektív összeadódik, ha feltételezzük, hogy a szavazók racionálisak, és nem random módon választanak.

Nem kell, hogy random válasszanak, elég, ha nem értenek egyet. Nyilván, ha összebeszélnek, hogy opció X-et első helyre, akkor az fog dönteni, hogy hány pro és anti-systemd voter lesz.

> De a debian constitution-ben benne van az egzakt algoritmus, viszont annak az értelmezése nem annyira egyszerű, és a fenti rövid idézet jól leírja a lényeget.

Hát én elolvastam, de ahogy nézem, itt az van, hogy ki überel többször. Ha a systemd pártolókról feltételezzük, hogy tömböt alkotnak (ez minden bizonnnyal így van), akkor az annyiszor hét pontot jelent a systemd-nek (mert első helyen javasolják, azaz hetet überel per kopf), viszont, ha a systemd ellenzők nem alkotnak tömböt és nem ugyanazokat preferálják, akkor az maximum azt jelenti, hogy a systemd többször kap ki és ezzel minden ellenszavazatnál adott egy pontot, de ettől a nem systemd pontok összesítésben még simán alulmaradhatnak, ha egymástól "körben kikapnak". (Ezt értetted fentebb körbeverés alatt?) Most így első olvasásra legalábbis ez jön le belőle, de amúgy is azt írják, hogy ez a megközelítés az együttműködőknek jó, a széthúzóknak nem, azt bünteti az egész rendszer, tehát simán bazírozhatnak arra, hogy az ellentábor véleménye megoszlik, nem egységes.

De mondom, ne legyen igazam.