( denesb | 2019. 12. 11., sze – 15:01 )

> Összehasonlítós műszaki érvekkel, hogy mi működött korábban rosszul és mi működik most jól. És nem ártana indokolni, hogy ez miért a systemd érdeme és nem valami másé, ami korábban bugos volt és mostanra fixálták. És azt se ártana indokolni, hogy miért systemd, ha mással is meg lehet oldani. És azért kell ezeket megindokolni, mert a systemd fejlesztői és a Red Hat mindenki gépére rá akarják tolni ezt a bughalmazt, azokéra is, akik ezt nem akarják, te pedig ezt támogatod a "worksforme" ("másnakmegnem") és a "atöbbségeztakarja" ("atöbbségleszarjanemisértik" / "egyéltehénszartalegyeksosetévednek") felfogásoddal.

Nem tudok semmilyen konkrét javulást rábizonyítani a systemd-re. Ezek mind nem pontos megfigyelések. Mióta elterjedt a systemd:
* A sleep mindig működik.
* Gyorsabb a boot.
* Egyszerűbb a serviceket indítani, ellenőrizni, logokat megnézni.
* Meg tudom jegyezni a parancsokat amivel a gépet elaltatom/leállítom/újraindítom, stb. Vszleg mert végre van valami logika bennük.
* Úgy általában jobban mennek a dolgok.

Lehet, hogy ez mind véletlen és a systemd-nek semmi köze hozzá. Továbbá lehet, hogy számodra nevetségesnek tűnnek egyes dolgok amiket én javulásként élek meg. Hangsúlyozom, hogy évekig kerültem a systemd-t mert megyőztek az ellenérvek. Aztán amikor nagy nehezen elkezdtem használni akkor beláttam, hogy az én használati mintámra egy ellenérv se érvényes. Ez a lejáratókampány nem más mint egy FUD.

Kérlek magyarázd meg nekem, hogy hogyis tolja le a RedHat erőszakkal ezt a systemd-t mindenki torkán. Sehogy se fér a fejembe, amikor:
* A disztrók amikre a RedHat-nak hatása van együtt is egy kissebségét képezik az egész ökoszisztémáknak.
* A disztrók fejlesztői nagyrészt nem fizetett önkéntesek.

Én úgy képzelem, hogy a disztró fejlesztők megláttak valami jót a systemd-ben, ami más init rendszerben nem volt meg, ezért lassan mindenhol elkezdtek rá átállni. De lehet, hogy én vagyok naív és igazából a RedHat megvesztegetett mindenkit és akit nem lehetett azt befenyítette egy pár verőemberrel.

> Most foghatnám a fejem, de amúgy valahol igazad van: a demokrácia tényleg úgy működik, hogy a nép akarata le van szarva, az nyer, akinek adott pillanatban a legjobb a marketingje, ld. még windóz95, ld. még systemd. És igen, a többség magas ívben szarik az egészre.

Kérlek mutass nekem egy felmérést vagy szavazást ami bebizonyítja, hogy a nép nem akarja a systemd-t. Én tudok egy szavazásról és ott a systemd nyert. A bizonyítékok arra mutatnak, hogy van egy csendes többség akinek megfelel a systemd és van egy nagypon vokális kissebség akinek nem felel meg. Ez "textbook" demokrácia, a többség akarata érvényesül.